FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belfast: nakon sukoba prva mirna noć u Sjevernoj Irskoj

BELFAST , 10. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - U Sjevernoj Irskoj je noć na četvrtak prošla mirno, nakon gotovo tjedan dana prosvjeda i nereda koji su počeli pošto je općinsko vijeće s republikanskom većinom odlučilo 3. prosinca da britanska zastava vijori nad gradskom vijećnicom samo neke dane u godini, a ne stalno, izvijestili su službeni izvori.

Nakon odluke općinskog vijeća 3. prosinca u Belfastu su izbili sporadnični nemiri. Za vrijeme sastanka općinskog vijeća u ponedjeljak, prvoga nakon 3. prosinca, lojalisti su mirno prosvjedovali ispred gradske vijećnice. No u drugom dijelu grada na Newtownards Roadu policija je morala intervenirati te je koristila gumene metke i vodene topove pošto su njihove pripadnike gađali kamenjem i molotovljevim koktelima dok su pokušavali odvojiti suparničke skupine lojalista i republikanaca.

Britanska zastava se, u skladu s odlukom, ipak zavijorila nad gradskom vijećnicom u srijedu, na rođendan supruge princa Williama Kate Middletone, vojvotkinje od Cambridgea.

Tijekom ovog tjedna planiran je nastavak prosvjeda. Zastava bi na gradskoj vijećnici u 2013. trebala biti podignuta samo 16 dana, a promatrači ocjenjuju da će trebati uložiti znatne napore kako bi se napetosti između sukobljenih strana ublažile.

Od 3. siječnja u sukobima i prosvjedima ozlijeđeno je više od 60 policajaca, a stotinjak osoba je uhićeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙