FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stradalnici traže kazne za zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni

MOSTAR, 9. siječnja 2013. (Hina) - Predstavnici stradalničkih udruga u središnjoj Bosni pozvali su u srijedu na procesuiranje pripadnika Armije BiH koji su sudjelovali u zločinima počinjenim na današnji dan prije 19 godina nad 27 hrvatskih civila i vojnika u mjestu Buhine kuće u viteškoj općini.

"Tražimo pravdu, bez pravde nema mira, i da se konačno podignu optužnice", rekla je predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije Ljubica Garić. Dodala je da se slični zločini ne smiju ponoviti a da je jamstvo za to procesuiranje počinitelja.

Na prigodom okupljanju pred spomen obilježjem u Buhinim kućama, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, obitelji stradalih su iskazale ogorčenje što ni nakon devetnaest godina za zločin nad Hrvatima još uvijek nitko nije odgovarao.

Postrojbe Armije BiH su u napadu na zaselak Buhine Kuće, 9. siječnja 1994. godine počinile stravičan ratni zločin, a cilj operacije je bilo presijeći prometnu komunikaciju između Viteza i Busovače koji su bili pod nadzorom HVO-a. Među 27 ubijenih bilo je i djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙