FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruanda se protivi uporabi bespilotnih letjelica u Kongu

NEW YORK, 9. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Ruanda se tijekom rasprave u UN-u usprotivila uporabi izviđačkih bespilotnih letjelica u istočnom dijelu Konga naglašavajući da ne želi da Afrika postane poligon za stranu obavještajnu tehnologiju.

Šef mirovnih operacija UN-a Herve Ladsous rekao je tijekom zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti da misija UN-a u DR Kongu namjerava koristiti tri bespilotne letjelice u istočnom dijelu zemlje radi prikupljanja informacija u realnom vremenu.

UN je i ranije tražio odobrenje za korištenje izviđanja iz zraka kako bi prikupio relevantne podatke ali odobrenje nikada nije stiglo. Nakon najnovijih napada pobunjenika M23 zahtjevi za zračnim izviđanjem su obnovljeni.

Ruanda, koju optužuju da pomaže pobunjenike a što ona demantira, jasno je dala do znanja da takve zahtjeve smatra prijevremenim. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon trebao bi sljedećih tjedana Vijeću sigurnosti podnijeti izvješće o mogućnostima poboljšanja učinkovitosti snaga UN-a u Kongu.

Još neke zemlje, među kojima su Rusija i Kina, izrazile su suzdržanost jer kažu da nije jasno tko će primiti informacije prikupljene izviđanjem i tko će sve u njih imati uvid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙