FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samaras uvjerava Merkel da Grčka čini "goleme napore"

BERLIN, 8. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je u utorak u Berlinu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Grčka čini "goleme napore" kako bi izišla iz krize.

"Naša zemlja čini goleme napore koje prati velik broj žrtvi kako bi se vratila na dobar put", rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel.

"Pokušavamo ponovno biti vjerodostojni, kako prema narodima Europe tako i tržištima", dodao je.

Samaras bi tijekom dana, zajedno s Merkel, trebao sudjelovati na gospodarskom forumu u organizaciji dnevnika Die Welt. Dvoje čelnika iskoristilo je tu prigodu za "neformalan susret".

Grčki premijer istaknuo je da Grčka "jako pati zbog nezaposlenosti koja osobito pogađa mlade".

Samaras je obećao da će "učiniti sve što je moguće kako bi ponovno uveo reda i prije svega zajamčio financiranje", neophodno za "dobro funkcioniranje ekonomije."

"Uz ulaganja, riječ je o dvama ključnim elementima za našu zemlju", kazao je.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku razmotriti s grčkim kolegom provedbu reformi u Grčkoj, kojima međunarodni zajmodavci uvjetuju financijsku pomoć.

Eurozona je u prosincu deblokirala isplatu pomoći Ateni, nakon što je zemlja usvojila nove mjere štednje za ovu godinu.

Grčka je dobila tranšu pomoći od 34 milijardi eura od ukupno predviđenih 49 milijardi, dok bi MMF u siječnju trebao donijeti odluku o isplati svojeg dijela od gotovo tri milijarde.

Po planu, Grčka u siječnju očekuje tranšu pomoći od 9,2 milijarda eura te dvije tranše od po 2,8 milijarda u veljači i ožujku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙