FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad mađarske industrijske proizvodnje

BUDIMPEŠTA, 8. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Mađarska industrijska proizvodnja spustila se u studenom na najnižu razinu u tri godine, pokazali su u utorak službeni podaci, signalizirajući da nova ulaganja u automobilski sektor nisu nadoknadila pad u ostalim industrijskim granama.

Neprilagođena proizvodnja smanjila se u studenom na godišnjoj razini 6,9 posto, daleko više no što su analitičari predviđali, očekujući pad za 3,9 posto. Dodatno se produbio i pad proizvodnje u 11-mjesečnom razdoblju zaključno sa studenim, potvrđujući procjenu da je Mađarska u recesiji.

Proteklih su godina nova ulaganja njemačkih proizvođača automobila Daimlera i Audija bila jedine svijetle točke u posustaloj mađarskoj industriji ali nisu bila dovoljna da zakoče njezin pad u studenom, konstatirali su u statističkom uredu.

"Najveći pad proizvodnje ponovo je zabilježen u telekomunikacijskom i elektroničkom sektoru", kazao je novinarima dužnosnik statističkog ureda Mikloš Schindele

"Proizvodnja automobila, na koju otpada 20 posto proizvodnje u prerađivačkom sektoru, jedno je područje s potencijalom za rast ali ipak nije nadoknadila pad u ostalim sektorima", dodao je.

Jučer je razočarao podatak o padu češke industrijske proizvodnje u studenom na godišnjoj razini za 3,9 posto, dodatno naglašavajući rizike s kojima se suočavaju dvije najotvorenije istočnoeuropske privrede u uvjetima krize u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙