FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gala večerom protiv bacanja hrane

BERLIN, 7. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Prikupljanjem neprodanog voća i povrća koje služi kao sirovina za spravljanje gala večera, dvije Berlinčanke žele probuditi savjest Nijemaca i potaknuti ih da ne bacaju hranu.

Svaki od gostiju pozvanih na vegetarijansku večeru u centru za suvremenu umjetnost u kozmopolitskoj berlinskoj četvrti Kreuzberg daruje od 10 do 15 eura u fond za pomoć u hrani. Mreža gostiju širi se usmenim putem ili stranicom http://dinnerexchangeberlin.wordpress.com/

Galeristica Sandra Teitge (30) i novinarka Sarah Mewes (29), preuzele su ideju iz Londona kojom se skreće pozornost na milijune tona hrane što svake godine završe na odlagalištima za otpad industrijskih zemalja.

"Želimo potaknuti ljude da kreativnije postupaju s ostacima hrane u hladnjaku i racionalnije troše vlastiti novac", ističe Sarah Mewes.

Sandra Teitge, koja potječe iz bivše komunističke istočne Njemačke, ne zaboravlja da su pojedini prehrambeni artikli u njezinu djetinjstvu bili prava rijetkost ili nedostupni i zato ne trpi bacanje hrane.

Na akciju ih je potaknuo i dokumentarni film "Taste the waste" (Kušajte otpatke) koji je pokazao da astronomske količine hrane završe na smetlištu.

Više od polovice hrane završi u kantama za smeće, tvrdi se u dokumentarnom filmu Valentina Thurna koji je pomogao osnovati webstranicu foodsharing.de za razmjenu hrane ljudi koji je imaju previše s onima koji znaju kako je upotrijebiti.

Nedavna studija pokazala je da prosječni Nijemac godišnje baci hrane u vrijednosti od 235 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙