FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MOSTAR - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da će članstvo Hrvatske u EU imati stabilizirajući učinak na zemlje regije izražavajući spremnost pomoći vlastima zemalja u regiji kroz stečena iskustva u procesu pregovaranja s EU. U posebnoj izjavi za bilten Europlus u izdanju Uprave za europske integracije (DEI) BiH koji je dostavljen medijima, ministrica Pusić je istaknula da bi sve zemlje regije trebale imati na umu prednosti koje donosi članstvo u EU. "Članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji svakako je jedan od čimbenika stabilnosti regije, a ponajviše za naše prve susjede. Na kraju, nije važno koliko proces pristupanja traje, već kakva se preobrazba u društvu provodi. Sve zemlje u regiji imaju pred sobom europsku budućnost, na njima je da je prihvate i iskoriste", napisala je u komentaru ministrica Pusić. Dodala je da Hrvatska posredstvom Centra izvrsnosti, kroz koji prenosi stečena iskustva i znanja u procesu proširenja, može ponuditi svojevrsnu "knjigu uputstava" za zemlje regije o iskustvima vođenju pregovora s EU.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi objavio je postizanje sporazuma između njegove stranke desnog centra Narod sloboda (PDL) i populističkog pokreta Sjeverne lige. "'Habemus papam'. Noćas je potpisan između Sjeverne lige i naše stranke", kazao je Berlusconi, koji je sporazum potpisao s vođom Sjeverne lige Robertom Maronijem, koji je bio Berlusconijev ministar unutarnjih poslova u prijašnjoj vladi. Berlusconi je najavio da će on biti "vođa umjerenih" u toj koaliciji, a u sklopu sporazuma PDL će podržati Maronijevu kandidaturu za predsjednika Lombardije. Tko će biti premijer ako ta koalicija pobijedi na izborima, odlučit će se naknadno, kazao je Berlusconi. Dodao je kako bi on osobno htio biti ministar gospodarstva, a da bi glavni tajnik PDL-a Angelino Alfano bio odličan premijer. Po anketi objavljenoj u nedjelju, koalicija PDL-a i Sjeverne lige mogla bi na izborima osvojiti 28 posto glasova. Koalicija lijevog centra pod vodstvom Piera Luigija Bersanija iz Demokratske stranke trenutno ima potporu od 38 do 39 posto, a centristički blok Marija Montija od 14 do 15 posto ispitanika.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u noći na ponedjeljak dočekao pravoslavni Božić u manastiru, a milijuni Rusa su uz upaljenje svijeće i zvuk zvona sudjelovali na polnoćki u crkvama diljem zemlje. Pravoslavni vjernici slave Božić 7. siječnja, dva tjedna nakon katolika, protestanata i nekih pravoslavnih Crkava, poput grčke i bugarske. Više od tri milijuna Rusa sudjelovalo je na misama diljem zemlje, u više od 9.000 crkava, po informaciji ministarstva unutarnjih poslova. U božićnoj poruci ruski pravoslavni patrijarh Kiril pozvao je vjernike da sačuvaju vjeru kako bi "osigurali razvoj i napredak povijesti, spriječili lomove, rastakanje i pukotine u povijesnom tkivu". Putin je, gole glave i u košulji s otkopčanim ovratnikom, sudjelovao na misi u manastriu u predgrađu Sočija, ljetovalištu na jugu zemlje, gdje je rezidencija ruskog predsjednika. Držao je upaljenu svijeću, kao i ostali vjernici. Njegova supruga Ljudmila, praktična vjernica koja se rijetko pojavljuje u javnosti, nije bila uz njega po televizijskim snimkama. Premijer Dmitrij Medvedev i supruga Svetlana bili su na svečanoj božićnoj misi u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi koju je predvodio patrijarh Kiril i na kojoj je sudjelovalo više od 5.000 vjernika.

PEKING - Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu u ponedjeljak kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping. Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav "reedukacije radom" koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. "Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)", javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua. Vijest je potvrdio i ugledni časopis "Caixin", ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene. Sustav radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna. List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora.

RIM - Francesco Schettino, kapetan broda Concordije koji se prije godinu dana nasukao kod otoka Giglija u Toskani, pri čemu su poginule 32 osobe, požalio se u ponedjeljak da su o njemu "govorili kao da je gori od Bin Ladena". "Cijele godine bio sam na mukama zbog onoga što se dogodilo u noći 13. siječnja 2012. Velika je to bol u dubini duše. Govorili su o meni kao da sam gori od Bin Ladena, a osjećao sam iskreno žaljenje zbog svega što se dogodilo", rekao je u razgovoru za dnevnik La Stampu. Brod Concordia na kojemu je bilo 4.229 ljudi, među kojima više od 3.200 putnika, nasukao se 13. siječnja u noći nadomak otoka Giglija pošto je udario u hrid 300 m od obale. U nesreći su 32 osobe poginule, a trupla dviju žrtava nikada nisu pronađena. Kapetanu broda Francescu Schettinu sudi se zbog nasukavanja broda, ubojstva iz nehata i napuštanja broda, jer je otišao prije završetka evakuacije. Opravdavao se da je "pao" u čamac za spašavanje tijekom evakuacije, a u razgovoru za list je dodao kako je njegov pad bio posljedica "gravitacijske sile", budući da se brod jako nagnuo kod nasukavanja o hrid.

SARAJEVO - Vlasti Republike Srpske na temelju do sada donesenih sudskih presuda moraju isplatiti više od 120 tisuća eura odštete članovima obitelji stanovnika Sarajeva koji su ubijeni u napadima vojske bosanskih Srba na taj grad tijekom opsade koja je trajala od 1992. do 1995. godine, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje". Općinski sud u Sarajevu do sada je donio osam presuda po tužbama protiv RS zbog raznih zločina a odvjetnik Esad Hrvačić koji je zastupao podnositelje tužbi pojasnio je kako je riječ o odštetama za duševnu bol zbog smrti srodnika koje u pojedinačnim slučajevima iznose između 7.000 i 20.000 konvertibilnih maraka odnosno 3.580 i 10.230 eura. Visinu odštete sud je određivao o tome o kojem je srodniku riječ. Ukupni iznos do sada presuđenih odšteta je 239 tisuća KM (122.250 eura) a očekuje se kako će konačni iznos biti znatno veći jer je do sada po istoj osnovi podneseno oko tri tisuće pojedinačnih tužbi.

SARAJEVO - Predstavnici lokalnih općinskih vlasti s područja Republike Srpske i udruga koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u povodu pravoslavnog Božića podijelili su poklone Srbima koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine i nalaze se u zatvorima na izdržavanju kazne što je izazvalo ogorčene reakcije niza bošnjačkih udruga, prenose u ponedjeljak mediji u Bosni i Hercegovini. Božićni pokloni uručeni su šesnaestorici osuđenika koji izdržavaju kaznu u zatvoru Tunjice kod Banje Luke te šesnaestorici osuđenih koji su u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu. "Boračka organizacija ovim želi pokazati da oni nisu zaboravljeni", izjavio je predsjednik banjolučkog ogranka udruge razvojačenih pripadnika vojske bosanskih Srba Goran Rogić. Predsjednica udruge "Žene-žrtve rata" Bakira Hasečić ocijenila je kako su ovakve geste uvreda za sve koji su preživjeli genocid. "Oni svoje ratne zločince a naše krvnike veličaju kao heroje", kazala je Hasečić "Dnevnom avazu" dodajući kako je žalosno da se nitko iz RS nije udostojio posjetiti neku od obitelji čiji su članovi žrtve rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙