FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen novi broj "Zadarske smotre"

ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Novi broj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost "Zadarska smotra" (godište LXI. broj 3-4, 2012.) objavio je ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Časopis "Zadarska smotra" (godište LXI. broj 3-4, 2012.) (394 str.) tematski je podijeljen na deset poglavlja. U uvodnom dijelu objavljeno je izlaganje rektora Zadarskoga sveučilišta Ante Uglešića s Dana Sveučilišta 2012., a u poetskom poglavlju pjesme Luka Paljetka, Martine Vidaić, Ivana Gaćine, Mirka Jamnickog Dojmija, Rajke Anđelić-Maslovarić te preminula Nevia Paleka Soro s bilješkom o tom pjesniku glavnoga urednika Josipa Lisca. U proznom dijelu objavljeni su zapisi Antuna Badurine i Borisa Škifića, dok u studijama, raspravama i esejima Ivan Pederin piše o narodnom listu, Marijan Diklić o don Ivanu Prodanu, Tatjana Stupin Lukašević o transkodiranju odnosa Kamov - Krleža, Ivan Bošković o Frangešovu Tadijanoviću, Velimir Bugarin o misionarima i antropolozima u društvenoj i kulturnoj mijeni, a Željka Đapić Krnjac i Gordana Čupković o reklamnom tekstu na internetskim stranicama.

O jezičnim osobinama u djelu Šime Starčevića pišu Marija Znika i Željka Brlobaš. Objavljen je i prijevod Mate Marasa Whitmanovih "Vlati trave", a putopisac Jozo Vrkić piše o posjetu Međugorju.

Novi broj časopisa donosi i nekrologe Branku Turčiću, Nikoli Velčiću, Neviu Paleki Soru, Antunu Šojatu, Franji Smiljaniću Hariju te Mirjani Gross.

U osvrtima i prikazima između ostalih pišu i Diana Sorić o varaždinskom literarnom krugu, Martina Petranović o Držiću, Saša Potočnjak o najstarijoj hrvatskoj tiskanoj pjesmarici s notama, Marina Petranović o Zlati Šundalić i Ivanu Pepiću, Dorotea Milas o Boškovićevoj "Pomrčini Sunca i Mjeseca", Božidar Šimunić o Mladenu Dorkinu, Ivan Pederin o Baldu Bogišiću, Cvijeta Pavlović o Mrkonjićevim i Tomasovićevim "Trubadurima", Ratko Čorić o Esadu Ćimiću, Šimun Musa o Petru Šegedinu, Mate Kovačević o književnim kolima Araličine proze, Tin Lemac o Tomislavu Marijanu Bilosniću, Tomislav Žigmanov o Vojislavu Sekelju, Vedrana Žužak o Šojatovim "Turopoljskim govorima" te Željka Brlobaš o novom rječniku kajkavskoga govora.

Na kraju ovoga broja objavljena je i kronika kulturnih događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙