FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija smanjila porez na dohodak poduzeća

LJUBLJANA, 3. siječnja 2013.(Hina) - Porez na dohodak koji plaćaju poduzeća u Sloveniji početkom ove godine smanjen je s lanjskih 18 na 17 posto, čime vlada želi potaknuti gospodarski oporavak i novo zapošljavanje.

Porez na dohodak pravnih osoba još je 2011. iznosio 20 posto, a koalicijska vlada desnog centra namjerava sadašnju stopu od 17 posto i dalje postupno smanjivati, pa namjerava porez na dohodak poduzeća za dvije godine spustiti na 15 posto.

Takve mjere poticaja gospodarstva u parlamentu je prigodom usvajanja izmjena zakona o porezu na dohodak poduzeća podržala i oporba. Novo porezno rasterećenje gospodarstva po ocjenama slovenske vlade moglo bi potaknuti domaće i strane ulagače da više investiraju, te omogućiti otvaranje 4000 radnih mjesta u privatnom sektoru.

Početkom ove godine u Sloveniji je stupio je na snagu i izmijenjeni zakon o poreznom postupku, a omogućava porezne olakšice za poduzeća s godišnjim prometom manjim od 50.000 eura. Njima će se porez na dohodak obračunavati na osnovicu koja iznosi 30 posto prometa, a ostalo će im se paušalno priznati kao normirani trošak poslovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙