FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u ponedjeljak u intervjuu da su u tijeku pripreme za susret premijera Srbije i Hrvatske i da stvari “idu u dobrom pravcu”, što sastanak šefova vlada u Zagrebu i Beogradu čini izvjesnim. “Susret dvojice premijera je od izuzetnog značaja i do njega će sigurno doći. Stvari idu u dobrom pravcu. Sada je važno dobro pripremiti taj susret. Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima”, izjavila je Pusić u intervjuu novosadskom “Dnevniku”, ne navodeći kad bi do taj susret mogao biti upriličen. ”Hrvatska i Srbija surađuju na nizu stvari koje možda nisu tako vidljive, ili naprosto nisu poznate široj javnosti, ali suradnja se odvija. Uostalom, i povijest nas uči da je važno držati komunikaciju i kontakte, posebno među susjedima, te surađivati na temama na kojima je to u datom trenutku mogućno”, rekla je Vesna Pusić i napomenula da je sa svojim srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem u New Yorku i Dublinu imala “vrlo konstruktivne razgovore” i kojima su “dogovorene tri košare pitanja”. Ona je objasnila da se prva košara tiče ”pitanja koja proizlaze iz rata”, u drugoj su gospodarska pitanja “obzirom da Hrvatska ulaskom u Europsku uniju ulazi u EFTA, a izlazi iz CEFTA”, a treća se tiče europske budućnosti i suradnje na korištenju europskih fondova.

BEOGRAD - Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozitivno je odgovorila na poziv svoga srbijanskog kolege Tomislava Nikolića da se uskoro susretnu, a budući su obje strane o tome izvijestile i Bruxelles, za očekivati je da će se Nikolić i Jahjaga sastati na neutralnom tlu ubrzo nakon idućeg susreta predsjednika vlada dviju država, izvijestili su u ponedjeljak beogradski mediji. Nikolić je u razgovoru za srbijanski list "Politika" u ponedjeljak rekao da je prije dvadesetak dana Jahjagi uputio poziv za susret i sa svojom nakanom upoznao i Bruxelles, a ubrzo potom iz ureda Jahjage stigla je službena potvrda da je ona pozitivno odgovorila na tu incijativu i da je u kontaktu s Bruxellesom. Nikolić je rekao da je o pozivu izvijestio visoku predstavnicu EU Chaterine Ashton i povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea, te je ocijenio kako je manje važno gdje bi bio održan taj susret, ali da bi kao mjesta sastanka možda trebalo izbjeći i Beograd i Prištinu.

ZAGREB - U skladu sa strategijom okončanja rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, uredi ICTY-a u Zagrebu i Prištini bit će zatvoreni 31. prosinca, dok će uredi u Beogradu i Sarajevu i dalje nastaviti s radom, priopćeno je u ponedjeljak iz Haaškog suda. Predsjednik ICTY-a Theodor Meron pohvalio je rad djelatnike oba ureda i izjavio: "Zahvalan sam djelatnicima oba ureda koji su proteklih godina radili krajnje predano i pružali neophodnu podršku radu Suda." Uredi su imali dvostruki mandat - jedan je bio da predstavljaju Sud u javnosti u zemljama u kojima djeluju i da uspostave kontakte sa zajednicama na koje se odnosi rad Suda, a drugi da djeluju kao veza između ICTY-a i nacionalnih vlasti u vezi s predmetima i drugim pitanjima.

ZAGREB - Čelnici američkog Kongresa imaju na raspolaganju još samo jedan dan za dogovor oko izbjegavanja "fiskalne litice" nakon neuspjelog posljednjeg kruga pregovora, prenose u ponedjeljak mediji. Harry Reid, čelnik demokratske većine u Senatu i Mitch McDonnell, vođa republikanske manjine, završili su u subotu navečer pregovore na Capitol Hillu bez prijedloga o kojem bi zastupnici mogli glasovati. Zbog toga je sve izvjesnije da će Sjedinjene Države u ponedjeljak u ponoć pasti niz tzv. fiskalnu liticu, više od 600 milijardi dolara automatskog rasta poreza i rezanja proračunskih troškova koji bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja. Glavni spor je u tome što republikanci ne žele povećanje poreza za bilo koga, dok demokrati žele zadržati niže poreze za većinu Amerikanaca, ali ih povećati za one koji zarađuju preko 250.000 dolara godišnje. Analitičari procjenjuju da se, čak i ako dogovor bude postignut, neće riješiti glavni problem, a to je proračunski manjak i granica zaduživanja države koja je dosegnula 16,4 bilijuna dolara što otvara mogućnost nastavka političkih borbi početkom godine.

ISTANBUL - Turska je u ponedjeljak optužila Europsku uniju za pristranost i netrpeljiva stajališta prema njoj te kazala da Bruxelles potkopava povjerenje turske javnosti u Uniju. Turska je pri predstavljanju prvog vlastitog izvješća u kojem govori o reformama tijekom proteklih godinu dana kritizirala posljednje izvješće Europske komisije o napretku. "Primijetili smo da je ovogodišnje izvješće o napretku bilo zasjenjeno stajalištima koja su bila subjektivna, pristrana, neprovjerena i netrpeljiva", rekao je turski ministar vanjskih poslova Egemen Bagis u priopćenju koje je objavljeno zajedno s turskim izvješćem na 270 stranica. Unatoč tome što entuzijazam prema Europskoj uniji u Turskoj pomalo blijedi, Ankara je nastavila raditi na članstvu u Uniji i kaže da se želi priključiti prije 2023., što je stogodišinjica utemeljenja demokratske i sekularne Turske.

ZAGREB - Sretna vam Nova Godina 2013., barem ako ste na Božićnom otoku, australskom teritoriju u Indijskom oceanu koji je u Novu Godinu ušao u ponedjeljak u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok u Škotskoj od nedjelje navečer traje cjelodnevna, tradicionalna proslava Hogmanay. U toj svečanosti, koja korijene ima u poganskim običajima, 7.000 ljudi s upaljenim bakljama prošetalo je središtem Edinburga, a radi se samo o početku proslave koja će na svome vrhuncu u srijedu okupiti 80.000 sudionika iz svih dijelova svijeta. Tisućama kilometara istočno, počela je čak i veća zabava kada su se tisuće dobro raspoloženih stanovnika Sydneya slile u gradsku luku. To je samo prvi val od očekivanih 1.5 milijuna Australaca i njihovih gostiju koji će promatrati raskošni vatromet s poznatog mosta u luci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙