FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BEOGRAD - Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić izrazio je u subotu uvjerenost da će sudionici javne rasprave o učincima Haaškog suda u velikom broju potvrditi njegovo stajalište da u ratovima na području bivše Jugoslavije nije postojao samo jedan krivac i jedna zločinačka strana - Srbija. Jeremić je za 10. travnja zakazao javnu raspravu Opće skupštine o učincima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ono što bude izrečeno u toj raspravi postat će službeni dokument UN-a koji će biti distribuiran na sve svjetske adrese, rekao je Jeremić u novogodišnjem intervjuu Tanjugu. "To ostaje zabilježeno kao službeni dokument za one će sutra pisati povijest. Zato je ta rasprava važna i dobro je što se Srbija našla upravo na tom mjestu, u to vrijeme i time stekla prigodu da odgovori na ono što joj je de facto poručeno odlukama Žalbenog vijeća Haaškog suda - a to je da postoji samo jedan krivac, i samo jedna zločinačka strana i da je ta strana srpska", rekao je Jeremić.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u subotu predvečer sudjelovao je u ekumenskoj svečanosti ispred bazilike sv. Petra u prisutnosti 40.000 mladih kršćana - katolika, protestanata i pravoslavnih vjernika, koji su u Rim stigli u organizaciji zajednice iz Taizea na europski susret mladih. Molitve, pjesma, ali i trenuci potpune tišine izmjenjivali su se tijekom svečanosti održane u sklopu susreta mladih koji je počeo u petak i nastavit će se do srijede. Oko podneva većina mladih stigla je na veliku površinu Circusa Maximusa usred Rima, odabranog za mjesto okupljanja prije posjeta rimskim crkvama i večeri koju će mladi provesti u molitvi s Papom. Među 40.000 okupljenih su mladi iz cijele Europe u dobi od 16 do 35 godina, a među njima je najviše Poljaka.

RIM/MILANO - Bivši talijanski premijer i čelnik tamošnje desnice Silvio Berlusconi optužio je tehnokratskog talijanskog premijera na odlasku Marija Montija da je svojim najavljenim sudjelovanjem na općim izborima na čelu stranaka centra zapravo sklopio savez s ljevicom kako bi ostao na vlasti. Monti je stao na čelo tehnokratske vlade prije godinu dana kako bi Italiju spasio od duboke financijske krize. Na položaju premijera naslijedio je upravo neuspješnog i skandalima ranjenog Berlusconija. Monti je u petak objavio da je na parlamentarnim izborima za dva mjeseca spreman voditi koaliciju centrističkih stranaka koje podupiru njegov europski i reformski plan.Monti, o čijem se mogućem angažmanu na izborima dugo nagađalo, tako se postavio između dva tradicionalna talijanska politička pola - Demokratske stranke (PD) na ljevici i Berlusconijeve konzervativne stranke Narod sloboda (PDL) na desnici. Berlusconi je rekao da je razočaran takvim Montijevim postupkom i smatra nepoštenim što iskorištava "svjetla pozornice" koje mu je priskrbilo tehnokratsko imenovanje, a ne izbori. "Ova grupacija je stvorena kako bi favorizirala ljevicu", kazao je Berlusconi u kratkoj izjavi novinarima, argumentiravši to poklapanjem Montijeva reformskog i političkog programa PD-a. Montiju treba pomoć ljevice kako bi nastavio s provedbom štednje i nametanja poreza, kazao je bivši premijer i dodao je kako se nada da talijanski birači "neće upasti u tu klopku".

PORTLAND - Prvi istospolni parovi vjenčali su se u subotu nedugo nakon ponoći u Maineu odmah nakon što je na snagu u toj američkoj saveznoj državi stupio novi zakon o istospolnim brakovima. "Konačno osjećamo da smo jednaki kao i drugi i sretni smo što živimo u Maineu", izjaivo je 42-godišnji Steven Bridges nakon vjenčanja s 53-godišnji Michaelom Snellom. Oni su prvi istospolni par vjenčan u gradskoj vijećnici u Portlandu, najvećem gradu u Maineu. Ostali parovi čekali su u predvorju, a Bridgesa i Snella je ispred vjećnice čekalo oko 250 prijatelja i pristaša. Tijekom iduća dva sata bračne je zavjete izmijenilo još pet istospolnih parova, a tijekom dana ih je najavljeno još pa će matičari morati raditi prekovremeno. Maine, Maryland i Washington su 6. studenoga, paralelno s američkim predsjedničkim i kongresnim izborima, postale prve tri savezne države koje su na referendumima legalizirale istospolne brakove. Maine je, međutim, prva država kojoj je referendum prethodio usvajanju zakona u parlamentu.

MOSKVA - Ruski linijski zrakoplov s osam osoba izletio je s piste i raspao se u više komada prilikom hitnog slijetanja u subotu u zračnoj luci Moskva-Vnukovo, pri čemu su četiri osobe izgubile život, prema novim službenim podacima. Tupoljev Tu-204 ruske tvrtke Red Wings iz pravca češkog grada Pardubice završio je let na rubu vrlo prometne autoceste blizu zračne luke Vnkovo, gdje se raspao i zapalio na snijegom pokrivenom tlu. Požar je ubrzo ugašen. "Četiri osobe su poginule a četiri ozlijeđene prilikom slijetanja Tu-204 u Vnukovu", s osam putnika i članova posade, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja, prenosi novinska agencija Itar-Tass. Prethodni podaci govorili su o dvoje mrtvih. Uzroci nesreće još nisu utvđeni, objavila je novinska služba zračne luke.

SKOPLJE - Više tisuća Makedonaca prosvjedovalo je u subotu u Skoplju na poziv lijeve oporbe zahtijevajući ostavku konzervativne vlade optužene da je odgovorna za tešku gospodarsku krizu koja potresa tu zemlju. Do prosvjeda dolazi nakon što je vladajuća većina u ponedjeljak izglasala proračun za 2013. koji je oporba žestoko kritizirala, na sjednici obilježenoj incidentima unutar i izvan parlamenta u kojima je 17 osoba ozlijeđeno, od čega 12 policajaca i dva zastupnika. S transparentima "Dolje vlada", prosvjednici, njih 4.000 prema podacima policije, negodovali su bez incidenata ispred sjedišta VMRO-DPMNE, glavne stranke koalicijske vlade, okruženi velikim brojem policajaca. "Okupili smo se ovdje jer nemamo pravi parlament i pravu vladu", kazao je pred okupljenima čelnik oporbe Branko Crvenkovski, koji od usvajanja proračuna ne prestaje zahtijevati ostavku vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙