FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko optimist da BiH može napredovati u 2013.

SARAJEVO, 28. prosinca 2012.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ocijenio je kako ta zemlja unatoč trenutačnoj krizi u kojoj se nalazi ima izgleda u narednoj godini postići istinski napreedak na putu prema Europskoj uniji i NATO-u.

U novogodišnjoj poruci koju je u petak uputio građanima BiH Inzko je konstatirao kako je 2012. bila godina razočarenja za mnoge no ipak ima razloga gledati s optimizmom na mjesece koji dolaze ukoliko domaći političari promjene dosadašnji način ponašanja.

"Što se tiče 2013. ja biram optimizam. Regija je krenula naprijed. Hrvatska će se 2013. pridružiti EU. Crna Gora je započela pregovore za članstvo u EU, a Srbija je dobila status kandidata. U 2013. BiH će i dalje ima priliku napredovati u istom smjeru kao i njeni susjedi. Međunarodna zajednica će učiniti sve što je u njenoj moći da vam pomogne da iskoristite prilike koje se nude", poručio je Inzko konstatirajući kako nema pravog razloga da se sada ne krene naprijed.

Pozvao je političare u BiH da što prije rješe status Mostara i dogovore novi gradski statut te da u Federaciji BiH prestanu sa svađama i da se fokusiraju na ekonomska pitanja i borbu protiv kriminala i korupcije.

Uz ocjenu kako je sustav u Republici Srpskoj dobro funkcionirao Inzko je ipak upozorio kako neki političari iz tog entiteta trebaju "prestatiti trošiti vrijeme na protudržavne inicijative"

Kada političke stranke u 2013. počnu provoditi dogovore postignute u novim partnerskim odnosima morat će sačuvati reforme koje su već postignute i ispoštovati međunarodne obaveze, kazao je Inzko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙