FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 28. prosinca

ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 28. prosinca.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih voda, Sisačkog vodovoda, grada Siska i Ministarstva poljoprivrede potpisat će ugovor o provedbi i ugovor o sufinanciranju projekta "Program pročišćivanja otpadnih voda Siska". Riječ je o projektu vrijednom 32,7 milijuna eura. Više od dvije trećine tog iznosa financira se kroz EU IPA fond (21,8 milijuna eura), dok će se preostala trećina potrebnih sredstava osigurati iz državnog proračuna i kredita Europske banke za obnovu i razvoj. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočit će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (10,00 sati, Ministrstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - S početkom 2013. godine u Hrvatskoj se ukida nulta stopa PDV-a te kao najniža uvodi stopa od 5 posto kojom će se oporezivati kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, smanjena stopa PDV-a od 10 posto počinje se primjenjivati u ugostiteljstvu, a ugostitelji s početkom godine postaju i prvi obveznici fiskalizacije. Naime, s 1. siječnja 2013. na snagu stupa niz novih zakona - izmjene Zakona o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, izmjene zakona o porezu na dohodak i na doprinose, novi Zakon o poštanskim uslugama, itd., dok u 'prošlost' odlazi posebni porez na luksuzne proizvode. Izmjene Zakona o PDV-u, koje su usklađene s direktivama EU, znače i napuštanje nulte stope PDV-a, pa će tako Hrvatska od početka iduće godine imati tri stope PDV-a - opću stopu od 25 posto, te dvije snižene stope - od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Tom najnižom stopom bit će oporezovani proizvodi koji su do sada imali nultu stopu, odnosno kruh, mlijeko, knjige i znanstveni časopisi, lijekovi, ortopedska pomagala i kino-ulaznice. Procjena je Ministarstva financija da će primjena tih zakonskih odredbi povećati prihode državnog proračuna za otprilike 1,3 milijarde kuna na godišnjoj razini.

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo dočekuje kraj 2012. s više od 357 tisuća nezaposlenih, padom bruto domaćeg proizvoda, sniženjem kreditnog rejtinga zemlje na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu, što je agencija Standard & Poor’s (S&P) obrazložila nedostatnim reformama. BDP je padao u sva tri prva ovogodišnja tromjesečja (za 1,3 posto, 2,2 i 1,9 posto na godišnjoj razini), što se očekuje i u zadnjem kvartalu, pa se procjenjuje da bi ovogodišnje smanjenje realnog BDP-a moglo iznositi oko 1,8 do 2 posto, uz padove svih njegovih komponenti, a najviše izdataka za potrošnju kućanstava i bruto investicija u fiksni kapital. Pad domaće potražnje, uz negativna kretanja na inozemnom tržištu, posebno tržištu EU, doveli su do daljnjeg pada proizvodnje. Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bila je manja za 5,8 posto, a ukupan broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini također je pao za 5,8 posto. U prvih deset mjeseci industrijska je proizvodnja pala za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙