FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. predvodio je u ponedjeljak navečer u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu misu polnoćku na kojoj je pozvao ljude da pronađu mjesto za Boga u svojim životima. "Toliko smo puni sebe da uopće ne ostaje mjesta za Boga. I zato nema mjesta ni za druge, za djecu, siromašne, strance", kazao je Papa na misi koju je pratilo gotovo 10.000 vjernika i milijuni putem televizije. Božićno evanđelje, u kojem Josip i Marija koja treba roditi ne pronalaze prenoćište u Betlehemu, "uvijek me dirne. Neizbježno se postavlja pitanje što bi se dogodilo da Marija i Josip pokucaju na moja vrata? Bi li bilo mjesta za njih?", kazao je. "Imamo li doista mjesta za Boga? Nije li to možda sam Bog kojeg odbijamo?", upitao se. "Ondje gdje je Bog zaboravljen ili čak zanijekan, nema ni mira", istaknuo je Papa, ocijenivši da je nasilje u ime Boga "bolest" religije. "Zamolimo Gospoda da budemo budni za njegovu nazočnost, da možemo čuti kako tiho ali uporno kuca na vrata našeg bića. Zamolimo ga da napravimo mjesta za njega u nama, da ga možemo prepoznati u onima kroz koje nam on govori, djeci, patnicima, napuštenima, isključenima i siromašnima", kazao je, pozvavši također na molitve za mir između Izraelaca i Palestinaca, u Siriji, Libanonu i Iraku.

SARAJEVO - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u utorak katoličke vjernike da blagdan Božića shvate kao pozv na jačanje svoje vjere u Boga koji im nudi spas i u teškim vremenima kakva su današnja. "Neka ova noć u nama ojača vjeru da nas ne mogu slomiti sve bezdušne intrige", kazao je kardinal Puljić u propovjedi tijekom mise polnoćke u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova. Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je tek kroz Božju ljubav očitovanu rođenjem Isusa Krista čovjek mogao istinski spoznati da je voljeno biće s dostojanstvom koje postoji još od njegova začeća. Upravo stoga, kazao je kardinal Puljić, Crkva ustrajno i brani to čovjekovo dostojanstvo koje počinje upravo sa začećem. Od svakoga se pak čovjeka koji je istinski vjernik očekuje da iz svog srca ukloni sebičnost i oholost jer su to glavne zapreke ukorijenjenosti božanskog spasitelja u svakom ljudskom biću, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je sinoć polnoćku u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelja zajedništva i pomirenja. Na polnoćki su bili srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i predsjednik paralmenta Nebojša Stefanović. Hočevar je u propovijedi pred velikim brojem vjernika poručio da bi mladi u Srbiji trebali biti nositelji zajedništva i pomirenja i dodao da ova noć govori da je svako dijete dar i da svako začeto biće ima pravo na život. "Rođenje je čudo svih čuda i centar života", kazao je Hočevar, rekavši da se ne može shvatiti ni prihvatiti da je u Srbiji u posljednjih deset godina nestalo 300 tisuća stanovnika. "Svi mi moramo večeras priznati da smo krivi za prisutnost smrti među nama", kazao je Hočevar u propovijedi i zamolio Boga da svi stanovnici Srbije postanu pioniri nove kulture života za tu zemlju, regiju i Europu.

BETLEHEM - Jeruzalemski latinski patrijarh, monsinjor Fuad Tual pozvao je u svojoj božićnoj propovijedi u Betlehemu da se radi na miru i pomirbi na "izmučenom Bliskom istoku, a posebice u Siriji. "Iz ovog svetog mjesta pozivam političare i ljude dobre volje da odlučno rade za mir i pomirbu u Palestini, Izraelu i na ovom izmučenom Bliskom istoku", istaknuo je na polnoćki Tual, najviši predstavnik Katoličke crkve u Svetoj zemlji. Betlehem, autonomno područje na Zapadnoj obali, proslavio je svoj prvi Božić otkako je uvršten na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine i otkako je Palestina stekla status države promatrača u UN-u. Palestinci su u lipnju ostvarili "povijesnu" pobjedu izborivši se za upis bazilike Rođenja Isusova i hodočasničkog puta u Betlehemu na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, usprkos protivljenju Izraela i Sjedinjenih Država. U Betlehemu se već tradicionalno o Božiću održava živopisna procesija uz veliko palestinsko narodno veselje na Trgu jaslica, u središtu grada, koji su svake godine glavna turistička atrakcija na Zapadnoj obali. Patrijarh je u ponoć predvodio svečanu misu u Crkvi svete Katarine, pokraj bazilike Rođenja Isusova, kojoj su nazočili Mahmud Abas, premijer Salam Fajad, jordanski ministar vanjskih poslova Naser Džavdeh i europski diplomati, čuvari svetih mjesta.

DUBLIN - Prvi čovjek Rimokatoličke crkve u Irskoj pozvao je vjernike u božićnoj poruci da lobiraju protiv planova vlade da ublaži strogi zakon o pobačaju. Irska, jedina zemlja EU-a u kojoj je abortus zabranjen, priprema legislativu koja će ograničeno dopustiti pobačaj pošto je Europski sud za ljudska prava kritizirao postojeću praksu u toj zemlji. Smrt 31-godišnje Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka i koja je kasnije umrla od otrovanja krvi, šokirala je prošlog mjeseca katoličku Irsku, izazvala prosvjede i nagnala vladu da djeluje u pitanju koje je odgađala desetljećima."Nadam se će da svatko tko vjeruje da je pravo na život temeljno pravo dignuti svoj glas jasno i razumno", kazao je kardinal Sean Brady u božićnoj poruci. "Nijedna vlada nema pravo oduzeti to pravo nevinoj osobi", naglasio je kardinal. Irski premijer Enda Kenny, vjernik, namjerava u proceduru uputiti zakon kojim će se ženama kojima je u trudnoći ugrožen život dopustiti pobačaj.

SKOPLJE - Najmanje sedamnaest osoba, među kojima jedanaest policajaca i dvoje zastupnika, ozlijeđeno je u ponedjeljak u fizičkom obračunu pristaša oporbe i vlasti u Skoplju te u makedonskom parlamentu i ispred njega tijekom glasovanja o proračunu za 2013., izvijestile su vlasti. Zastupnici oporbene ljevice htjeli su spriječiti konzervativnu većinu koju predvodi stranka premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE da donese proračun, ističući da će on previše zadužiti Makedoniju. Jedanaestorica policajaca ozlijeđena su u sukobu pristaša oporbe i vlasti ispred zgrade Sobranja, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak navečer. Policija je uhitila četvero simpatizera oporbene ljevice, javila je njihova stranka SDSM. Nakon donošenja proračuna u ponedjeljak poslijepodne, vođa oporbene ljevice, bivši makedonski premijer i predsjednik Branko Crvenkovski pozvao je na "narodni ustanak" i rekao da zastupnici oporbe više neće sudjelovati u radu skupštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙