FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje u predblagdanskom raspoloženju

ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno predblagdansko trgovanje, uz skroman promet, jer nema važnijih poslovnih i makroekonomskih vijesti, a burza radi skraćeno.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,50 posto, na 1.728 bodova, dok je Crobex10 porastao 1,15 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 110,45 milijuna kuna, i bio je gotovo dvostruko veći nego tjedan dana prije.

„Domaće je tržište u proteklome tjednu bilo u blagom plusu, čime je prekinuta mini-serija gubitaka koja je trajala osam dana“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet u redovnom prošlotjednom trgovanju ostvaren je dionicom Leda, 15,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,65 posto, na 7.600 kuna.

Ledo je uspješno proveo izdanje novih dionica. U postupku povećanja temeljnog kapitala upisano je i uplaćeno svih 93.750 ponuđenih novih redovnih dionica po cijeni od 8.000 kuna, što je ukupan iznos od 750 milijuna kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s više od 14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,84 posto, na 198,12 kuna.

Burza danas radi skraćeno, do 13 sati.

„Danas se, zbog predblagdanskog raspoloženja, ne očekuje znatnija aktivnost investitora, jer nema važnijih poslovnih ni makroekonomskih objava“, navodi Špoljar.

I na svjetskim se burzama jutros trguje mirno, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, dok je S&P 500 porastao 1,2, a Nasdaq indeks 1,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC porasli 0,5 posto.

„Većinu prošloga tjedna na inozemnim burzama prevladavao je optimizam, pa su američki burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u zadnja dva mjeseca, a frankfurtski DAX u zadnjih pet godina. Razlog tome bile su naznake da će se uspjeti postići dogovor o izbjegavanju fiskalne litice u SAD-u. Ipak, već u petak prevladali su minusi na svjetskim burzama, jer je došlo do zastoja u pregovorima između republikanaca i demokrata u Washingtonu po pitanju proračuna. Idućih dana to pitanja bit će u najvećem fokusu investitora“, zaključuje Špoljar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙