FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SUBOTICA - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da papa Benedikt XVI. neće posjetiti Jasenovac dok god srpska i hrvatska strana ne utvrde „neporecivu istinu o tom logoru i stave povijesnu točku na to stratište“, piše u nedjeljnom izdanju novosadskog lista Dnevnik. "Nije realno očekivati od Svetog Oca da obiđe Jasenovac dok god dvije strane koriste to stratište za međusobna prepucavanja, umjesto da se bore i izbore za neporecivu istinu", rekao je Hočevar za Dnevnik. On se upitao "zbog čega Hrvatska i Srbija konačno ne formiraju zajedničko povjerenstvo koje će staviti točku na različita viđenja jasenovačkog logora, na licitiranje brojem žrtava", i zašto se "predbacuje Crkvi za nešto što bi prethodno moralo uraditi društvo". U povodu stajališta mitropolita zagrebačkog Jovana da bi Papin posjet Srbiji donio korist Srbiji ali da bi se poglavar Rimokatoličke crkve prije toga morao pokloniti žrtvama u Jasenovcu, kao što je prigodom posjeta Poljskoj odao poštu žrtvama Auschwitza, Hočevar je rekao da ne može razumjeti zbog čega se to toliko naglašava. "Prije svega, Katolička crkva je više puta izričito poručila da je važno međusobno praštanje i pomirenje", istaknuo je beogradski nadbiskup i naglasio da je papa Ivan Pavao II., u Rimu 2000. "zamolio za oproštaj za sve što su katolici u bilo kojoj zemlji, na bilo kojem kontinentu bilo kome loše učinili".

BEOGRAD - Ni nakon dva desetljeća od raspada SFRJ njezine bivše republike ne znaju točno gdje su im granice, a Srbija i Hrvatska bi granicu na Dunavu mogle riješiti kompromisno i izbjeći da to otvoreno pitanje rešavaju odvjetnici, pišu u nedjelju beogradske Večernje novosti. “U načelu, EU ne prihvaća države s neriješenim pitanjima granica, ali je s Hrvatskom sporazum o pristupanju potpisan iako je ona imala otvorena pitanja sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Slovenija je inzistirala da se problem riješi prije ulaska Hrvatske u EU, ali je (američka državna tajnica) Hillary Clinton naložila da se ovo pitanje prepusti arbitraži”, ocijenio je za Večernje novosti profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu i bivši veleposlanik Srbije u Parizu Predrag Simić. Simić drži da bi se, uz obostranu političku volju, granica Srbije i Hrvatske na Dunavu mogla riješiti kompromisno čime bi se “izbjeglo da jedno otvoreno pitanje između ove dve zemlje rješavaju odvjetnici”. U povodu određivanja granice Srbije na Dunavu s Hrvatskom, Večernjim novostima u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova rečeno je da se Međudržavno diplomatsko povjerenstvo poslednji put sastalo u Beogradu rujna 2011., te da nakon toga hrvatska strana, koja kao domaćin treba zakazati naredni sastanak, još nije inicirala rad ovog povjerenstva.

RIM - Talijanski premijer u ostavci Mario Monti rekao je u nedjelju da se neće kandidirati na općim izborima u veljači, ali da je spreman voditi zemlju ako to od njega zatraži parlament. "Snagama koje će izraziti uvjerenje u program Monti, spreman sam dati svoje mišljenje, ohrabrenja i, ako od mene zatraže, vodstvo. Spreman sam jednog dana, ukoliko to okolnosti dopuste, preuzeti odgovornosti koje bi mi povjerio parlament", rekao je Monti na konferenciji za novinare. "Ako zatraže od mene, spreman sam preuzeti odgovornosti", ponovio je nešto kasnije. Premijer Mario Monti podnio je ostavku u petak nekoliko mjeseci prije isteka mandata nakon što je njegova tehnokratska vlada izgubila potporu Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL).

BEČ - Vatrogasci su brzo u nedjelju obuzdali tri, po svoj prilici podmetnuta požara u Amstettenu, na sjeveroistoku Austrije, objavila su vlasti. Dva dana prije Božića prvi požar je izbio u opatskoj crkvi u Donjoj Austriji gdje su ga vatrogasci obuzdali za deset minuta. Zapaljena je ispovjedaonica i pet redova klupa. Tijekom prve intervencije, izbila su još dva požara, prvi u župnoj crkvi St. Stephan te u crkvi Srca Isusova u tom gradu. Prema prvim elementima istrage policija drži da se radi o podmetnutim požarima.

KABUL - Najmanje 600 trgovina izgorjelo je u požaru na tržnici u Kabulu, no nitko nije ozlijeđen u vatrenoj stihiji koja je progutala većinu robe i natjerala trgovce u bijeg, objavio je u nedjelju BBC. Požar su gasili afganistanski vatrogasci i policajci, kao i pripadnici NATO-a. Tržnica je manje od kilometra udaljena od ureda predsjednika i nekoliko vladinih ministarstava i tijekom dana prepuna je ljudi. Zasad nema naznaka da je požar uzrokovan eksplozijom bombe.

LONDON - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher (87) provodi u nedjelju treći dan u bolnici gdje je je bila podvrgnuta operaciji mjehura i sada je "dobro", rekao je bivši savjetnik "Čelične Lady". Lord Tim Bell je rekao da ne zna kada će Margaret Thatcher moći napustiti bolnicu, čije ime nije odao. Dodao je da je moguće da ona u bolnici provede i Božić. Uz Margaret Thatcher je jezina kći Carol, rekao je taj bliski suradnik bivše konzervativne premijerke (1979-1990). Thatcher je u četvrtak primljena u bolnicu gdje joj je operiran tumor na mjehuru tijekom manje intervencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙