FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u subotu Slovence na jedinstvo u prevladavanju krize koja je Sloveniju pogodila jače nego druge europske zemlje. "Kad smo jedinstveni kao narod, možemo postići sve i možemo savladati svaku prepreku koja nam se nađe na putu", rekao je Janša na svečanosti u Ljubljani povodom praznika "samostalnosti i jedinstva" kojim se obilježava referendum na kojemu se Slovenija 1990. izjasnila za samostalnost. Slovenski je premijer najviše govorio o izlasku iz krize pozivajući na široko nacionalno jedinstvo i poručivši da u tom slučaju i uz politički konsenzus oko mjera štednje i stabilizacije zemlja za dvije godine može na put oporavka. Novom predsjedniku Borutu Pahoru poručio je da ima "otvorena vrata" vladajuće koalicije u pogledu najave da je spreman posredovati među strankama. Govoreći o razlozima zašto je Slovenija ušla u krizu koja je dublja nego u nekim drugim europskim državama, Janša je rekao da su se u 20 godina tranzicije zanemarile potrebne "eokonomske i tehnološke promjene", ali i da je kriza posljedica kršenja osnovne ekonomske logike po kojoj se ne smije trošiti više nego što se zaradi. Janša je podsjetio na preveliko zaduživanje banaka i poduzeća u ranijim godinama, kada se kako je rekao mislilo da je kriza samo "prolazna oluja", umjesto da se prilagodbe i mjere štednje uvedu što prije. Upozorio je i na probleme u pravosudnom sustavu i neznatan broj postupaka zbog "divlje privatizacije" nekadašnjih državnih poduzeća, ali i problem pada moralnih normi u društvu, te prevlasti "pohlepe i bahatosti" umjesto tradicionalnih vrijednosti radišnosti, štedljivosti i poštenja. Unatoč svim problemima u Sloveniji je danas standard građana dva puta viši nego prije dvadeset godina, a zemlja danas dijeli sudbinu prostora Europske unije, od kojih će i neke mnogo razvijenije teško održati svoj dosadašnji socijalni model, rekao je slovenski premijer. Janša je ustvrdio da EU čini 8 posto svjetskog stanovništva i 25 posto svjetskog BDP-a, no u isto vrijeme s tim BDP-om financira četvrtinu svjetske potrošnje, odnosno ne štedi dovoljno i troši više nego što može.

MADRID - Europska komisija će predložiti da se Španjolskoj, Francuskoj i još nekim zemljama euro zone da više vremena da smanje deficit ispod dogovorene granice od tri posto BDP-a, izvijestio je u subotu španjolski list El Pais. Pozivajući se na španjolske izvore i izvore iz EU-a list je izvijestio da će Francuska dobiti još jednu godinu što će joj omogućiti da smanji svoj fiskalni manjak do 2014. dok će se Španjolskoj dati još i dodatna godina ili dvije. Francuska je u subotu rekla da će se u 2013. držati zacrtanih ciljeva smanjenja deficita bez obzira na popuštanje Bruxellesa. Španjolski fiskalni ciljevi će se ponovno preispitati u veljači, rekao je povjerenik EU-a za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn prošlog mjeseca. Nisu potrebni dodatni napori u štednji do 2014. kada će se vjerojatno tražiti još strukturnih refromi, dodao je. Europski i španjolski izvori ovog su mjeseca rekli da će se španjolski fiskalni uvjeti vjerojatno ublažiti kako bi se otklonila opasnost druge recesije u Španjolskoj u tri godine. Za takvu odluku potrebna je službena rasprava između 27 europskih povjerenika kao i zeleno svjetlo ministara financija članica euro zone.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je pozdravio imenovanje njegovog osobnog prijatelja Johna Kerryja za državnog tajnika SAD-a i opisao ga kao "poznatog podržavatelja izraelske sigurnosti". Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je imenovao Kerryja rekavši za tog iskusnog američkog senatora da je "savršen izbor" za glavnog diplomata SAD-a. Netanyahu, koji je imao hladne odnose s Obamom, u izjavi je također spomenuo svoje dobre osobne odnose s Kerryjem. "John Kerry i ja smo dugo godina prijatelji i uvelike cijenim što me je prije pola godine, nakon smrti moga oca, došao posjetiti dok sam žalovao. Radujem se suradnji s njime", dodao je. Netanyahu bi, međutim, mogao ustanoviti da Kerry nije ništa manje kritičan spram izraelske politike gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali od njegove prethodnice. "Kada se grade nova naselja to umanjuje održivost rješenja s dvije države", rekao je Kerry u Senatu. Predsjednik Obama je imenovanjem Kerryja riješio važno pitanje preustroja njegove administracije no još nije imenovao novog ministra obrane.

PESHAWAR - U napadu bombaša samoubojice koji su organizirali talibani na politički skup na sjeveru Pakistana u subotu je ubijeno devet osoba uključujući i pokrajinskog ministra, rekli su dužnosnici. Pokrajinski ministar Bashir Ahmad Bilour umro je od posljedice ranjavanja u bolnici Lady Reading, rekao je ravnatelj bolnice. Dužnosnik policije Ibrahim Khan je rekao da je u napadu na skup u gradu Peshawaru ubijen i jedan policajac a da je još nekoliko među 30 ranjenih. Glasnogovornik talibana Ihsanullah Ihsan preuzeo je odgovornost za napad i najavio da će islamistički militanti nastaviti napadati stranku Awami National Party, najveću političku stranku u sjevernoj pakistanskoj pokrajini Khyber Pakhtunkwa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙