FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kini zagađenje zraka godišnje odnosi tisuće života

PEKING, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Zagađenje zraka u Kini godišnje odnosi tisuće života, pokazalo je istraživanje koje su zajednički proveli Pekinško sveučilište i međunarodna organizacija Greenpeace, piše u srijedu list China Daily.

Zbog udisanja mikroskopskih čestica u četiri kineska grada ove je godine prerano umrlo oko 8.600 Kineza što je nanijelo ekonomske gubitke od oko milijardu dolara, utvrdili su znanstvenici.

Istraživanje je obuhvatilo stupanj zagađenosti česticama koje su manje od 2,5 mikrona promjera u Pekingu, Šangaju, Kantonu i Sianu. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi uklanjanje takve vrste zagađenja smanjilo smrtnost od bolesti vezanih uz zagađenje za 80 posto.

Takve čestice oštećuju pluća i kardiovaskularni sustav te izazivaju rak pluća i druge bolesti zbog toga što se mogu zbog svoje veličine 'naseliti' izravno u dišni sustav.

Nagli gospodarski rast Kine imao je za posljedicu ozbiljne ekološke probleme od zagađenja rijeka do smoga koja obavija najveće gradove. Kineska je vlada uvela nedavno obvezu redovitog objavljivanja podataka o zagađenju zraka u velikim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙