FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski UMP ponovit će izbore za predsjednika stranke

ZAGREB, 18. prosinca 2012. (Hina) - Francuska oporbena konzervativna stranka Savez za narodni pokret ponovit će sporne izbore za vodstvo stranke koji su umalo izazvali njezin raskol, prenosi u utorak BBC.

Novi izbori, na kojima će se suočiti Jean-Francois Cope i bivši premijer Francois Fillon, održat će se na jesen iduće godine.

Cope je proglašen tijesnim pobjednikom izbora održanih u studenome, no rezultat je osporio Fillon koji je zbog toga osnovao vlastitu frakciju stranke u parlamentu Skup za UMP (R-UMP).

Novi izbori trebali bi se održati prije nego što se parlament ponovno okupi nakon ljetne stanke u listopadu. Organizirat će ih neovisno tijelo.

Cope je pristao na nove izbore, ali ne prije lokalnih izbora u ožujku 2014. Fillon je to odbio postavivši kao svoj rok ožujak 2013. Dogovor da se izbori održe na kraju ljetne stanke je prema tome kompromisno rješenje.

UMP je održao stranačke izbore 18. studenoga, a pravo glasa imalo je gotovo 300.000 članova stranke. Cope je proglašen pobjednikom s razlikom od samo 98 glasova. Nakon što su Fillonovi pristaše otkrili da u obzir nisu bili uzeti glasovi triju prekomorskih teritorija, glasovi su ponovno prebrojani, no Copeova pobjeda ponovno je potvrđena s većinom od gotovo tisuću glasova.

Cope predstavlja desno krilo stranke i ima potporu velikog broja stranačkih aktivista, dok je Fillon sa svojim umjerenijim stajalištima u pitanjima kao što je integracija muslimana popularniji izvan stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙