FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak kako će njegova zemlja do kraja lipnja naredne godine završiti sve potrebne pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i kako će bosanskohercegovačke vlasti do tada nastaviti inzistirati da se pitanje prolaza kroz Neum i korištenja luke Ploče za potrebe BiH rješava "u paketu". "Naše je stajalište da to pitanje treba rješavati zajedno, dok u Europskoj uniji drže kako su to dvije odvojene teme", kazao je Bevanda novinarima u Sarajevu odgovarajući na upit Hine. Dodao je kako će predstavnici BiH na ovakvom stajalištu inzistirati i tijekom najavljenog trilateralnog susreta u Bruxellesu koji će biti održan pod pokroviteljstvom tijela EU. Bevanda je potvrdio kako će dva granična prijelaza s Hrvatskom namijenjena izvozu roba biljnog i životnjskog podrijetla, i to kod Gradiške, na sjeveru te kod Bijače, na jugu, biti izgrađena do 1. srpnja 2013. godine jer su za to osigurani i novac i projektna dokumentacija.

BEOGRAD - Hrvatski tanker natovaren s 500 tona baznog ulja, koji se u ponedjeljak navečer nasukao na sprud na Dunavu kod Sremskih Karlovaca, u utorak ujutro je nastavio plovidbu ka Beogradu, potvrdila je Lučka kapetanija Novi Sad. Tanker "Siscija" nasukao se na 1242. kilometru Dunava i postojala je opasnost da se teret izlije u rijeku, što bi izazvalo ekološku katastrofu i ozbiljne posljedice po okoliš i živi svijet u Dunavu nizvodno od Sremskih Karlovaca. Prema navodima novosadske Lučke kapetanije, havarija je izbjegnuta, tanker je sigurno skinut sa spruda oko sedam ujutro i otplovio je Dunavom ka Beogradu. Tanker "Siscija", vlasništvo Dunavskog Loyda iz Siska, imao je, kako tvrde srbijanski mediji, sličan incident i u veljači 2011. godine kad se nasukao na sprud s 1.000 tona eurodizela na rijeci Savi kod Šapca, a navodno se nekoliko mjeseci kasnije zaglavio i na Savi kod Slavonskog Broda.

BAGDAD - Irački predsjednik Džalal Talabani, Kurd koji je posredovao između iračkih sunitskih, šijitskih i kurdskih stranaka, u utorak je doživio moždani udar i hospitaliziran je u "kritičnom, ali stabilnom stanju", objavili su vladini izvori. Ne bude li Talabani sposoban za obnašanje vlasti, Irak će izgubiti utjecajna pregovarača koji je često uskakao i ublažavao napetosti u krhkoj vladi i između središnje vlasti i autonomnog Kurdistana. Talabanijev ured objavio je da je 79-godišnji predsjednik u ponedjeljak navečer primljen u bagdadsku bolnicu, da je u stabilnom stanju u intenzivnoj skrbi te da prima lijekove za začepljene arterije. "Kasno sinoć prebačen je u bolnicu zbog moždanog udara", rekao je jedan viši kurdski dužnosnik. Talabani je ove godine već bolovao, a nekoliko je puta u zadnje dvije godine bio na liječenju u inozemstvu. Premijer Nuri al-Maliki u utorak je posjetio predsjednika u bolnici.

ZAGREB/MOSKVA - Američki predsjednik Barack Obama vjerojatno će posjetiti Rusiju u prvoj polovici 2013. godine unatočoj "mini krizi" u odnosima zbog američkih poteza za kažnjavanje Rusa optuženih za kršenja ljudskih prava, javljaju u utorak ruski mediji. "Očekujemo da bi do posjeta moglo doći u prvoj polovici iduće godine", rekao je u utorak novinarima pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov. Putin je pozvao Obamu u posjet Rusiji nakon što je američki čelnik osvojio drugi predsjednički mandat prošloga mjeseca, ali su odnosi između dviju zemalja napeti. Putina, koji je osvojio treći predsjednički mandat u ožujku, razljutilo je usvajanje tzv. zakona Magnitskog u američkom Senatu. Ušakov je rekao da SAD i Rusija gube vrijeme u razvoju odnosa zbog takvog koraka Washingtona. "Ta je situacija sasvim nepotrebna. Amerikanci su ni iz čega napravili mini krizu", kazao je Ušakov dodajući da će biti potrebno neko vrijeme za njezino prevladavanje.

KIJEV/MOSKVA - Devetnaest osoba umrlo je od studeni u zadnja 24 sata u Ukrajini, gdje se temperatura u nekim dijelovima zemlje spustila ispod -20 Celzijevih stupnjeva, a šest osoba umrlo je u valu hladnoće na istoku Rusije, javljaju agencije. U Ukrajini je 190 osoba zatražilo liječničku pomoć zbog ozeblina, među kojima su 162 primljene u bolnicu, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo zdravstva. U Ukrajini već tjednima padaju velike količine snijega, koje ovih dana prati val polarne hladnoće. U utorak se živa u termometru spustila na -12 i -16 Celzijevih stupnjeva u središtu i na jugu zemlje, a u Lugansku, na istoku, zabilježeno je čak -23. Ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je u ponedjeljak da je otvorilo više od 200 skloništa gdje se beskućnici mogu ugrijati i dobiti topli obrok. Lani je u Ukrajini od zime umrlo više od 130 ljudi, nakon čega je vlada prestala objavljivati podatke o tome.

MOSKVA - Rusija je poslala ratne brodove u Sredozemno more u slučaju da treba evakuirati svoje državljane iz Sirije, izvijestila je u utorak agencija Interfax pozivajući se na izvore u mornarici. Skupina od pet brodova napustila je luku u Baltičkom moru u ponedjeljak što je do sada najjasniji znak priprema za evakuaciju. Brodovi se kreću prema Mediteranu i mogli bi tamo ostati neodređeno dugo, navodi Interfax. "Kreću prema obali Sirije kako bi pomogli u slučaju evakuacije ruskih državljana... pripreme za isplovljavanje izvedene su brzo i vrlo su tajne", kaže izvor po kojem bi svi evakuirani iz Sirije bio odveden u luke na Crnom moru.

PARIZ - Ugljen, koji je najveći "krivac" za emisiju plinova s učinkom staklenika, istisnut će naftu s mjesta prvog svjetskog energenta za deset godina, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA). "Zahvaljujući obilnim izvorima i neutaživoj gladi za električnom energijom brzorastućih gospodarstava, ugljen je u prvom desetljeću 21. stoljeća činio gotovo polovicu svjetske potražnje za energijom", piše IEA u izvješću. Nove svjetske gospodarske sile kao što su Indija, a napose Kina "zaslužne" su za taj porast, piše agencija i napominje da se i Europa sporo rješava ovisnosti o ugljenu unatoč upozorenjima ekologa. U svojoj studiji IEA razmatra razvoj tržišta ugljena u idućih pet godina. "Udio ugljena kao energenta u svijetu svake godine raste i ne dogodi li se promjena u sadašnjoj politici, ugljen će dostići naftu za deset godina", upozorila je Maria van der Hoeven iz IEA-e. Tržište ugljena IEA poistovjećuje s Kinom. "Ugljen je Kina. Kina je ugljen". Azijski gospodarski div stalno otvara nove elektrane na ugljen i kineski je ugljen činio lani 46,2 posto svjetske potrošnje ugljena. Već 2014. prijeći će granicu od 50 posto. Kina svake godine troši više ugljena nego sve ostale države zajedno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙