FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon objave podataka iz popisa stanovništva, kako ga zabrinjava što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje. "Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska", naglasio je Josipović izrazivši nadu da će popis biti poticaj da se o njemu porazmisili. Nije samo riječ o smanjenju broja stanovnika, već o padu radnog kapaciteta države, a starenjem stanovništva se otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti stanovništva u Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Zanimljiv mu je, kazao je, podatak prema kojem je katolika 90-tak posto, a agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto. "Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi", ocijenio je predsjednik. Još uvijek parcijalni podaci popisa stanovništva na koje se čekalo čak godinu i pol dana govore, kazao je, o slabom kapacitetu naše uprave i lošoj organiziaciji "Iza toga se krije loša organizacija i slab rad. Nadam se da će vlada s dužnom pažnjom razmotriti pitanje trajanja obrade ovih podataka", ustvrdio je. Josipović je komentirao i pad kreditnog rejtinga Hrvatske rekavši kako će se zbog toga pogoršati uvijeti poslovanja, a kreditne linije će potencijalno biti skuplje. "Pad rejtinga je ozbiljno upozorenje da se mora nastaviti s reformama i mislim da se vladu mora podržati u reformama. Dapače ne samo podržati nego i tražiti i više i upornije da se reforme provedu", naglasio je Josipović. "Kad govorimo o strukturalnim reformama moramo se okrenuti reorganizaciji lokalne samouprave, a sukladno tome i promjeni poreznog sustava. Moramo spriječiti da se na lokalnoj razini, iz kojekavih interesa sprječavaju i neki put prilično važne investicije", poručio je predsjednik.

ZAGREB - Za provedbu trogodišnjih Pilot programskih ugovora, koje su danas s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) potpisali rektori hrvatskih javnih visokih učilišta, mjerodavno ministarstvo osiguralo je 800 milijuna kuna i time će se, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, realizirati odluke hrvatske Vlade o besplatnom studiju za sve redovite studente koji studiraju na javnim visokim učilištima. Ministar Jovanović podsjetio je na današnjoj svečanosti u MZOS-u na tih nekoliko vladinih odluka - onu od 17. svibnja ove godine o subvenciji studija za redovite studente prve godine studija na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u tekućoj akademskoj godini, te na odluku iz 2. kolovoza 2012. o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na hrvatskim visokim učilištima u ovoj te u sljedeće dvije akademske godine.

Kako je istaknuo ministar, programski ugovori su pozitivan iskorak jer osiguravaju višegodišnje financiranje s izvjesnim i jasnim okvirom subvencioniranja uz manje administrativno opterećenje te pružaju okvir za programiranje rada na visokim učilištima u skladu s ciljevima razvoja sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Rektor riječkoga Sveučilišta Pero Lučin zahvalio je u ime svojih kolega na ugovorima koji su na tragu europske prakse. Lučin smatra da su ugovori alat za promjene modela upravljanja hrvatskim visokim učilištima te da se njima definira visoka razina autonomije i odgovornosti javnih visokih učilišta.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić ocjenio je večeras kako do sada ostvareni rezultat vladajuće koalicije nije dovoljno dobar, no kako nema nikakvog razloga da u slijedećoj godini ne bude bolji. Taj rezultat, uz vjetar u leđa ulaskom u EU, trebao bi donijeti blagi rast gospodarstva, izjavio je Čačić na večerašnjem domjenku HNS-a. Istaknuo je kako je izuzetno važno da se upotrijebe svi mogući instrumenti podrške gospodarstvu. To banke neće učiniti same, bez vizije i strategije, bez energične države; ne računajmo da će se to dogoditi samo po sebi, kazao je Čačić te naglasio kako je "gospodarstvu nužan kisik". Obračajući se okupljenima u prigodnoj riječi Čačić je najavio da će se u najkraćem roku, u slijedećih nekoliko dana, naći s koalicijskim partnerima i otvoriti još jednom sve bitne teme i nastaviti realizaciju onoga što su se već dogovorili. Da ne vjerujemo u naše koalicijske partnere ne bismo sudjelovali u tome. Međutim osim htijenja i sposobnosti nužno je i znanje, i tek te tri komponente zajedno mogu dovesti do rezultata, rekao je Čačić. Suočili smo se s naslijeđem koje je bilo predvidivo katastrofalno. U suočavanju s time imali smo dovoljno energije da istodobno radimo tri procesa - reforme, fiskalna disciplina i razvoj. Fiskalna disciplina je relativno uspješno provedena, ponekad i preuspješno - "savršen red u mrtvačnici, nitko ne diše", kazao je Čačić. Dodao je kako je potrebno puno više učiniti u energetici, infrastrukturi i javno-privatnom partnerstvu.

KARLOVAC - Pomoćni biskup zagrebački msgr. Ivan Šaško najavio je danas u Karlovcu da će se za nekoliko dana u božićno vrijeme u crkvama dijeliti letci s pitanjem vjernicima slažu li se obitelji sa zdravstvenim odgojem kakav je najavljen te će se roditeljima ponuditi legitimne mogućnosti. Iznijet ćemo preporuke koje ljudi mogu učiniti u skladu s demokratskom procedurom, uključujući i to da zahtijevaju od ravnatelja škola da znaju unaprijed kada će biti za njihov svjetonazor sporni satovi odgoja kako bi svoju djecu mogli povući s nastave, rekao je biskup Šaško danas na predblagdanskome primanju kod karlovačkoga gradonačelnika Damira Jelića. Iako roditelji imaju pravo svojoj djeci opravdati dva ili tri dana izostanaka na godinu, oni to za izostanke sa zdravstvenog odgoja neće zahtijevati, nego će im djeca imati neopravdane sate, rekao je. U Karlovcu su danas kod gradonačelnika Damira Jelića i župana Ivana Vučića održana primanja za predstavnike svećenstva. Na tradicionalnom primanju za katoličko, baptističko, pravoslavno i islamsko svećenstvo kod gradonačelnika baptistički pastor Ladislav Ružička rekao je da "zdravstveni odgoj u školama ne smije proći jer je protiv obitelji i protiv čovjeka". Ružička se naglasio kako trebamo zahtijevati da se ispravi nakaradni zdravstveni odgoj" koji je prihvaćen pod pritiskom nekih skupina, poput onih homoseksualnih. Po njegovu mišljenju, pri donošenju takvog zdravstvenog odgoja "zaobiđeni su roditelji koji i po Ustavu i po Deklaraciji o ljudskim pravima moraju imati pravo izbora".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je danas da će svi znanstveni novaci, koji su to svojim radom i rezultatima zaslužili i za koje postoje kadrovske potrebe sveučilišta, iduće godine biti izabrani u zvanje docenta. Znanstveni novaci bili su jedna od tema o kojima je govorio ministar Jovanović na današnjoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na kojoj je Ministarstvo potpisalo trogodišnje Pilot programske ugovore s javnim visokim učilištima. Istaknuo je da je nedavno svim institucijama u sustavu znanosti upućen dopis u kojem ih se poziva da prema jasno razrađenim kriterijima izvrsnosti predlože najbolje znanstvene novake (od njih ukupno oko 2500) od kojih će Ministarstvo odabrati 20 novaka za koja su osigurana dodatna sredstva u 2013. Jovanović je napomenuo da je tim institucijama dodatno upućen dopis prema kojemu bi se dio znanstvenih novaka mogli zaposliti kroz sredstva koja se danas koriste za vanjsku suradnju, a to je oko 37 milijuna kuna, te da Ministarstvo priprema model prema kojem bi se 20 posto najboljih od onih koji bi izašli iz sustava zaposlilo uz sufinanciranje samih institucija. Opovrgnuo je tvrdnje da će u idućoj godini biti smanjena sredstva za znanstveno-istraživačku djelatnost i tehnologijski razvoj rekavši da će ona biti na ovogodišnjoj razini. Kad je pak riječ o ukupnim ulaganjima u visoko obrazovanje, rekao je da ona rebalansom proračuna za ovu godinu iznose nešto više od dva milijuna i 781 tisuću kuna, a u 2013. godini planirano je nešto više od dva milijuna i 700 tisuća kuna.

RIJEKA - Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić danas je najavio smjenu Upravnog vijeća županijskog Doma zdravlja na čijem je čelu Nada Turina Đurić (HNS) te raspisivanje javnog natječaja za nove članove tog vijeća. Vujić je to rekao na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o planovima za Dom zdravlja primorsko-goranske županije, budući da rasprava o Domu zdravlja, iako predložena, nije uvrštena u dnevni red sjednice Županijske skupštine održane prošloga tjedna. Kazao je da Upravno vijeće mora smijeniti zbog toga što je zakasnilo šest mjeseci s izradom financijskih i projektnih planova ustanove. Osim toga, dodao je, prekasno je dostavilo dokumente za raspravu na Skupštini, zbog čega članovi Skupštine, smatra, opravdano nisu uvrstili tu točku u dnevni red. Zbog kašnjenja s usklađivanjem statuta Doma zdravlja sa zakonom postalo je upitno potpisivanje godišnjeg ugovora za 2013. sa HZZO-om , pa je zbog toga smjena Upravnog vijeća jedina odgovorna odluka, rekao je Vujić dodavši da se imovinom Doma zdravlja loše upravljalo, a da se sanacija trebala se provesti još tijekom 2010. i 2011..

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u Gradskoj upravi veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yossija Amrania, koji mu je predstavio program obilježavanja Tjedna izraelske kulture. Izraelski veleposlanik Amrani zahvalio se zagrebačkom gradonačelniku na potpori Veleposlanstvu, te najavio kako će se Tjedan izraelske kulture održati u Zagrebu od 25. do 31. svibnja 2013. godine, priopćeno je večeras iz Ureda gradonačelnika Bandića. U organizaciji izraelskog Veleposlanstva, već se treću godinu za redom diljem Hrvatske predstavljaju običaji i kultura Izraela, sa ciljem povezivanja ove dvije mediteranske države, posebno kroz kulturu. Prvi kulturni projekt održan je u Novalji na otoku Pagu, a ove je godine Tjedan izraelske kulture ugostio grad Zadar. U sljedećoj godini, naglasio je izraelski veleposlanik, predviđena su dva projekta, jedan u Zagrebu, a drugi za vrijeme turističke sezone u Istri - u Puli, Rovinju i Poreču. Gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo što će se Tjedan izraelske kulture sljedeće godine održati u Zagrebu koji će mu, kao grad domaćin, pružiti punu podršku.

ZAGREB - Iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas su ustvrdili, vezano za današnju objavu rezultata popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj, kako je "u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti", odnosno da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo izjaviti. U povodu rezultata popisa stanovništva koji je u Republici Hrvatskoj proveden u travnju 2011. godine i koji je objavljen tek danas, godinu i pol nakon provođenja, Srpsko narodno vijeće (SNV) izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, vjerskih i jezičnih karakteristika stanovnika Republike Hrvatske proučiti u idućim danima i dati svoj konačan sud o tome u kojoj mjeri popis odražava realno stanje, navodi u priopćenju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. "Zasad želimo istaći ono što smo isticali prije i u vrijeme popisa, da popis nije u svemu poštivao pravila Eurostata i da je u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti koje su se ogledale u tome da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo da izjavljuju", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je javno prvi progovorio o aferi Fimi mediji, posvjedočio je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je nakon gostovanja na HTV-u dobio poruku od tadašnje premijerke Jadranke Kosor da se suzdrži od izjava jer će se ona "pozabaviti s njime". Mihanović je izjavio da je odlučio istupiti u javnost nakon anonimnih telefonskih prijetnja, a nakon gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" nazvao ga je njegov tadašnji šef, predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković i rekao mu da ga je iz vlade nazvala Kosor i poručila mu da se suzdrži od izjava jer će se u suprotnom pozabaviti s njime. Nakon tri iskaza koja je dao u USKOK-u i nekoliko medijskih istupa, Mihanović je danas i pred sudskim vijećem ispričao kako je s još 14 ili 15 čelnika javnih institucija i poduzeća, koji su svi bili članovi HDZ-a, nazočio sastanku u vladi u travnju 2007. na kojem im je tadašnji premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader poručio kako je izborna godina i kako bi oni mogli pomoći vladi i stranci. Kazao im je da će ih u sve uputiti tadašnji šef Carine i stranački rizničar Mladen Barišić. "Premijer je u jednom trenutku pitao Barišića kako se zove ona firma, na što mu je on odgovorio Fimi medija", kazao je Mihanović, dodajući kako su svi znali da je Barišić imao veliki politički utjecaj i da je "dobar kanal" do Sanadera. Nakon sastanka u vladi svjedok je bio i kod Barišića, nakon čega je "shvatio da je u mogućem problemu" pa je o svemu obavijestio Vojkovića i jednu članicu uprave te su zaključili kako ne mogu udovoljiti Barišićevu zahtjevu za suradnjom s Fimi medijom. Mihanović je rekao da je prvi put otišao u USKOK pošto mu je Vojković rekao da ga je zvao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a iduća dva puta došao je na poziv istražitelja. Na pitanje Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković kako to da u svojim prijašnjim iskazima nije rekao neke pojedinosti kojih se naknadno sjetio i ispričao u sudnici, Mihanović je odgovorio da je prije mislio kako je riječ o marginalnim stvarima te da mu je Sanaderov braniteljski tim sugerirao da "suzi iskaz". "Ovo je škandal. To je bezočna i notorna laž", rekla je odvjetnica. S obzirom na neke nepodudarnosti njegova današnjeg iskaza s prijašnjim, primjerice o tome je li na sastanku u vladi bio njezin tadašnji glasnogovornik Ratko Maček, i obrane ostalih optuženika prigovorile su istinitosti svjedočenja Mihanovića, koji je, pak, ustvrdio kako možda ima više verzija, ali je istina samo jedna. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

RIJEKA - Najboljom dramskom predstavom HNK Ivana pl. Zajca u protekloj kazališnoj sezoni na današnjoj svečanosti proglašena je "Antigona" u izvedbi ansambla Talijanske drame, a najboljim opernim ostvarenjem u prošle dvije sezone "La forza del destino (Moć sudbine)" Giuseppea Verdija. "Antigonu", nastalu po motivima Sofoklove tragedije i tekstova drugih autora koji su se bavili tom temom, režirao je Ozren Prohić, a po ocjeni prosudbene komisije ova je predstava primjer aktualnih tendencija drukčijeg, modernog čitanja klasične književnosti. Ujednačenost dramaturških intervencija, redateljskog promišljanja, scenografskog rješenja i glumačke igre rezultirala je smislenom strukturom u kojoj valja tražiti njezine vrijednosti, navedeno je u obrazloženju nagrade. Opera "La forza del destino", izvedena u režiji Ozrena Prohića i pod dirigentskom palicom Nade Matošević, nagrađena je zbog uspješno ostvarenog sklada glazbene i scenske sastavnice, u kojem su solisti, zbor i orkestar ostvarili jako visoke domete te potvrdili već postignutu višu umjetničku razinu, navodi se u obrazloženju.

ZAGREB - Upravni odbor Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) protivi se odluci dubrovačkoga Gradskog vijeća kojom dužnost ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik nije povjerena dosadašnjem ravnatelju Antunu Maračiću, ističući u današnjem priopćenju da je ta odluka donijeta protivno preporuci Stručnog i Upravnog vijeća Galerije, Kulturnog vijeća Grada te Ministarstva kulture RH. "Upravni odbor DPUH-a smatra da je Antun Maračić svojim dosadašnjim radom i vođenjem galerije od 2000. godine ostvario vrhunske rezultate na području muzejske i galerijske djelatnosti. Kvalitetnim i raznolikim programom za njegovih je mandata Umjetnička galerija postala uzorom dinamičnosti i polivalentne funkcionalnosti lokalne galerijske institucije te je neupitno da je upravo Maračić tijekom dvanaest godina vodstva Umjetničku galeriju pretvorio u nacionalno respektabilnu te internacionalno prepoznatljivu muzejsku i galerijsku instituciju", ističe DPUH u priopćenju.

VALTURA - Predstavnici ministarstava poljoprivrede i pravosuđa, Istarske županije i Hrvatskih voda potpisali su danas u kaznionici u Valturi u blizini Pule sporazum o sufinanciranju projekta gradnje sustava navodnjavanja u toj kaznioci. Kako je rečeno, izgradnja sustava navodnjavanja stajat će 56 milijuna kuna, od čega će 67 posto troškova pokriti Ministarstvo poljoprivrede, 18 posto Hrvatske vode, devet posto Ministarstvo pravosuđa te šest posto Istarska županija. Radovi će biti završeni 2014. godine, navodnjavat će se 440 hektara zemljišta, a višak vode ići će u sustav vodoopskrbe. "Navodnjavanje je dio naše poljoprivredne politike jer bez toga nema konkurentnosti", istaknuo je istarski župan Ivan Jakovčić, koji je za iduću godinu najavio početak realizacije još tri pilot-projekta navodnjavanja u Istri - Bašarinke, Petrovije i Čepić Polja. Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner rekla je kako Istra "prednjači u projektima navodnjavanja", a pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac izrazio je zadovoljstvo što se "i u takvim teškim kriznim vremenima događaju tako lijepe priče". Upravitelj te kaznionice otvorenog tipa, Vladimir Erceg rekao je kako na deset posto od 440 navodnjavanih hektara namjeravaju zasaditi trajne nasade.

DUBROVNIK - Na poziv Turističke zajednice grada, u Dubrovniku radi predstavljanja toga grada na albanskome tržištu, koje za nj pokazuje veliko zanimanje u predsezoni i posezoni te u vrijeme novogodišnjih blagdana, borave predstavnici najgledanijih albanskih televizijskih kuća Klan, News 24 i TV SH. Za boravka u Dubrovniku predstavnici tih albanskih televizijskih kuća snimali su turističku ponudu zimi, hotelsku i wellness ponudu te kulinarsku ponudu, a prilozi o tome gradu bit će emitirani odmah nakon povratka u Albaniju. Razgledali su povijesnu jezgru, obišli hotelske komplekse Dubrovnik, Babin kuk, Importane Resort i hotel Imperijal te se žičarom popeli na Srđ. Posjetili su i Konavle, gdje su bili gosti udruge Agroturizma Konavle čiji su im članovi predstavili seoska kućanstva.

NOVA GRADIŠKA - U prometnoj nesreći koja se dogodila danas u Novoj Gradiški poginula je 55-godišnja biciklistica, priopćila je brodsko-posavska Policijska uprava. Nesreća se dogodila u 14,20 sati kad je 28-godišnjak iz Nove Gradiške vozeći kombi pod utjecajem alkohola (1,88 promila) zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad automobilom, prešao na suprotni prometni trak, a potom i na biciklističku traku te prednjim dijelom udario 55-godišnju biciklisticu koja je na mjestu poginula. Na mjestu nesreće obavljen je očevid, a vozač automobila je uhićen i protiv njega će policija mjerodavnome državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.

KOPRIVNICA - Putnički vlak naletio je večeras oko 17 sati na željezničkoj pruzi između Križevaca i Lepavine na teretni vlak, pri čemu je troje ljudi lakše ozlijeđeno. Putnički vlak koji vozi na relaciji Križevci-Koprivnica, na pruzi između Križevaca i Lepavine naletio je na teretni vlak u mirovanju, a lakše su ozlijeđeni jedna putnica, strojovođa te kondukter putničkog vlaka, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica (HŽ) Očevid obavljaju službenici Policijske postaje Koprivnica i Interno povjerenstvo HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga.

ZAGREB - Zagrebačka Policijska uprava objavili je večeras opis dviju djevojčica koje su se danas oko 11 sati udaljile iz Osnove škole u Donjoj Pušći. Policija navodi kako se obje djevojčice zovu Karla te da imaju 12 godina. Prva djevojčica visoka je 165 cm, ima tamnosmeđu kosu do ramena i zelene oči, a odjevena je u svijetlosivu jaknu i plave traperice, na nogama je imala tamnosmeđe čizme, a na glavi vunenu kapu s crnim šiltom. Na leđima je nosila rozu školsku torbu s natpisom "Puma". Druga djevojčica visoka je 162 cm, ima smeđu kosu preko ramena i smeđe oči, a odjevena je u smeđu jaknu i plave traperice, na nogama je imala crne čizme sa zakovicama. Na leđima je nosila smeđu školsku torbu. Zagrebačka Policijska uprava moligrađane da - ako su vidjeli nestale djevojčice ili imaju o njima korisne informacije - obavijeste najbližu policijsku postaju ili nazovu broj 192. Informacije mogu poslati i na e-mail adresu: zagrebacka@policija.hr .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙