FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Koreja bi mogla dobiti prvu predsjednicu

SEUL, 17. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Park Geun-Hye mogla bi u srijedu postati prva izabrana predsjednica Južne Koreje, patrijarhalne zemlje svrstanoj tek nešto ispred Kuvajta na ljestvici rodne ravnopravnosti.

Uništena Korejskim ratom od 1950. do 1953., Južna Koreja postala je zadnjih desetljeća uz američku pomoć četvrta gospodarska sila Azije.

Način života, međutim, nije držao korak s ubrzanom modernizacijom u toj zemlji duboko prožetoj naukom Konfucija. Žene vrlo slabo sudjeluju u političkoj i gospodarskoj moći. U parlamentu je 15 posto žena, a 12 posto na najvišim je upravljačkim dužnostima u privatnom sektoru.

U javnoj upravi Južna Koreja je po sudjelovanju žena ispod inače vrlo niskog azijskog prosjeka od šest posto, prema ispitivanju agencije McKinsey & Company o deset vodećih gospodarstava u regiji.

Ako rade žene primaju 40 posto manju plaća od muškaraca po čemu je Južna Koreja zemlja s najvećim razlikama u plaći prema spolu u skupini zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetski gospodarski forum svrstao je Južnu Koreju na 108. mjesto od 136 zemalja po rodnoj ravnopravnosti: iza Indije, Burkine Faso, Ujedinjenih Arapskih Emirata i netom ispred Kuvajta.

U takvu kontekstu, 60-godišnja Park Geun-Hye, koja živi sama, trebala bi donijeti promjenu.

"Svi samo govore o promjenama i reformama... no izabrati prvu predsjednicu zemlje bit će najveća politička promjena u našoj povijesti", poručila je Park, kandidatkinja konzervativne stranke i pozvala sve da zgrabe ovu priliku "kako bi ostvarili revoluciju za žene".

Predsjednički protukandidat Moon Jae-In, bivši borac za ljudska prava, upozorava da Park nije najbolji izbor za 24 milijuna stanovnika jer njezina je prednost samo to što joj je otac bio autoritarni predsjednik Park Chung-Hee.

Stručnjaci upozoravaju da se Park kao zastupnica u zadnjih 15 godina nije zauzimala da stvarno pomogne ženama ući u politiku.

U kampanji je obećala povećati financijsku pomoć za čuvanje djece, povlastice za tvrtke koje bi zapošljavale žene te zakon koji bi obvezao stranke da istaknu 40 posto žena na izbornim listama.

Kang Kum-Sil, prva žena koja je u Južnoj Koreji bila ministrica pravosuđa (2003-2004), smatra lošim što se Park u zadnjem trenutku sjetila eksploatirati činjenicu da je žena u nadi da će prikupiti više glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙