FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: u mjesec dana najveći pad popularnosti Jankovićeve stranke

LJUBLJANA, 17. prosinca 2012.(Hina) - Stranci Pozitivna Slovenija (PS), koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, najviše je pala potpora biračkog tijela među svim slovenskim političkim strankama, pokazalo je redovito mjesečno ispitivanje javnog mnijenja koje provodi ljubljansko "Delo", a čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Za Jankovićevu stranku, koja je na lanjskim prijevremenim izborima osvojila najviše mandata u parlamentu, ali nije uspjela sastaviti koaliciju i vladu, u sadašnjem bi trenutku glasovalo samo 7,9 posto birača. Stranka je u odnosu na ispitivanje prije mjesec dana izgubila skoro polovicu potencijalnih glasača.

Pad popularnosti zabilježile su sve tri najjače stranke. Najveću potporu biračkog tijela od 16,8 posto imaju u ovom trenutku Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča, koji su međutim u zadnjih mjesec dana pali za osam posto, na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS), premijera Janeza Janše, s 13,6 posto, u odnosu na prošlomjesečnih 14,5 posto, dok je na trećem mjestu Pozitivna Slovenija, koja je zabilježila najveći pad - sa 14,2 na 7,9 posto.

Prema procjenama "Dela", zbog krize i općenitog nepovjerenja prema državnim institucijama, što je rezultiralo uličnim prosvjedima, u padu je rejting većine stranaka. Na pad popularnosti Pozitivne Slovenije najviše je utjecala afera oko gradnje sportskog centra Stožice, ali i dužnička afera njegova sina Jure Jankovića, koji izbjegava platiti višemilijunski dug svom bivšem poslovnom partneru.

Prema rezultatima ispitivanja, novoizabrani predsjednik Borut Pahor na prvom je mjestu popularnosti među slovenskim političarima, a na drugo se popeo predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji je inače već najavio svoj odlazak iz politike s početkom iduće godine. Na vrhu ljestvice popularnih političara još su predsjednik parlamenta Gregor Virant, slovenski povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik te odlazeći predsjednik Danilo Tuerk. Mnogo su manje omiljeni predsjednici dviju stranaka s najviše zastupnika u parlamentu - predsjednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković je na šesnaestom, a premijer Janez Janša, koji vodi Slovensku demokratsku stranku (SDS), tek na 17 mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙