FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al Šara: niti jedna strana u Siriji ne može pobijediti

BEJRUT, 16. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Potpredsjednik Sirije Faruk al-Šara libanonskom listu je rekao da ni snage predsjednika Bašar al-Asada ni oporbeni borci ne mogu dobiti rat u Siriji.

Šara je rekao da stanje u zemlji ide iz lošeg u gore te da je potreban "povijesan dogovor", koji bi uključivao vladu nacionalnog jedinstva "sa širokim ovlastima", kako bi se okončao sukob, po izjavama koje je prenio list al-Akhbar.

Assad u Siriji ima najvišu vlast dok Šara, sunitski musliman, ima ceremonijalnu ulogu u strukturi vlasti kojom dominira Asadova alavitska manjina. On je od izbijanja ustanka prije 21 mjesec rijetko javno istupao. Izjave, koji su dijelovi dužeg intervjua koji list treba objaviti u ponedjeljak, prvi su njegovi javni komentari od srpnja prošle godine.

Izvori bliski sirijskoj vladi kažu da Šara pripada skupini političara koji su se zalagali za dijalog s oporbom i nije odobravao vojni obračun s ustankom koji je počeo mirno.

Nekoliko izvora iz oporbe je reklo da se vjeruje da je Šara u kućnom pritvoru a oporbeni aktivisti su ove godine nekoliko puta objavili da je prebjegao.

"Svakim danom politička i vojna rješenja postaju sve udaljenija. Mi moramo braniti postojanje Sirije. Ne borimo se za pojedinca ili režim", rekao je Shara. "Sva oporba ne može konačno riješiti bitku a ono što čine snage sigurnosti i vojne postrojbe neće dovesti do konačnog rješenja", rekao je listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙