FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: zahtjevi za legalizaciju bespravne gradnje od ponedjeljka

ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će od ponedjeljka, 17. prosinca u prizemlju zgrade Gradske uprave građani moći predavati zahtjeve za legalizaciju bespravne gradnje, a oni slabijega imovinskog stanja trebat će doći u Savsku 41, gdje će im stručnjaci pružiti besplatnu uslugu.

Milan Bandić rekao je i da će Gradskoj skupštini za sve građane predložiti smanjenje komunalnog doprinosa od 15 od 35 posto i produžavanje njegove otplate s četiri na deset godina uz poček od godinu dana.

U prizemlju zgrade Gradske uprave bit će petero službenika koji će građanima davati potpune informacije i zaprimati zahtjeve za legalizaciju bespravne gradnje, a u Savskoj 41 (Zagrepčanka) ovlašteni arhitekti i geodeti besplatno će obrađivati zahtjeve za ljude slabijega imovinskog stanja, što inače stoji od 7000 do 10.000 kuna, te će nakon toga obrađene zahtjeve građani donijeti u Gradsku upravu, rekao je Bandić.

"Tu će ući i oni koji imaju mirovinu ispod 1500 kuna, tu će ući i oni ispod 2000 kuna koji imaju besplatan prijevoz. I oni koji su nezaposleni, primatelji socijalne pomoći i tako dalje. Imamo te podatke. Informatička služba će to umrežiti i u Savskoj 41 na klik će sve biti", objasnio je Bandić tko će imati besplatno obrađivanje zahtjeva.

Gradonačelnik je također istaknuo da po svim zonama predlaže smanjenje komunalnog doprinosa - za prvu zonu 15 posto, za drugu 20, za treću 25 i za četvrtu 30 posto.

Po gradskim podatcima, doprinos je u prvoj zoni bio 138 kuna po metru kubičnome, a prijedlog je da se smanji na 118, druga sa 135 na 108, treća sa 100 na 75 i četvrta s 80 na 56 kuna po "kubiku".

Bandić je rekao i da te "nove" cijene komunalnog doprinosa nisu samo za legalizaciju bespravne gradnje te da će ostati i nakon roka za legalizaciju bespravne gradnje, koji istječe 30. lipnja iduće godine, a dosad su zaprimili 3500 zahtjeva.

"I nakon dugog vijećanja, promišljanja i konzultacija, mijenjam dosadašnju odluku s četiri godine obročne otplate komunalnih doprinosa na deset godina s počekom od godinu dana", istaknuo je gradonačelnik i dodao da je to prilog grada Zagreba u rješevanju problema bespravne gradnje.

Najavio je da će taj prijedlog Gradske uprave na sljedeću sjednicu Gradske skupštine ići po hitnom postupku te da je na tragu njihova dosadašnjeg rada, zahtjeva i želja koji se s novim zakonom konačno oživotvorio.

Bandić je također najavio da će idućeg tjedna o tome objaviti oglas u kojem će biti i besplatni broj telefona 0800 17 71 na koji će se svi koji trebaju legalizirati bespravnu gradnju moći javiti 24 sata na dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙