FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnje banke produljuju aranžmane za razmjenu valuta, štite likvidnost

FRANKFURT, 13. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Vodeće središnje banke u svijetu odlučile su u četvrtak iz preventivnih razloga produljiti aranžmane za razmjenu valuta, uspostavljene nakon financijske krize kako bi se bankama osigurala potrebna livkidnost.

Ti su aranžmani trebali biti ukinuti 1. veljače iduće godine a sada su produljeni za dodatnih godinu dana.

Produljile su ih američka središnja banka Fed, Europska središnja banka (ECB), britanska središnja Bank of England (BoE), Švicarska narodna banka (SNB) i Bank of Canada. Japanska središnja banka razmotrit će sudjelovanje na sljedećem sastanku.

Tim je aranžmanima, takozvanim valutnim swapovima, bankama omogućen pristup valutama zemalja-sudionica kako bi ih mogle koristiti da podmirivanje svojih obveza. Oni pomažu stabilizirati financijski sustav pritisnut posljedicama petogodišnjih previranja, dužničkom krizom u Europi i usporavanjem rasta na tržištima u nastajanju.

Europska središnja banka također je objavila da će „do daljnjega“ nastaviti posuđivati dolare bankama na rok od tjedan dana odnosno od tri mjeseca.

Koordinirana akcija središnjih banaka nadovezuje se na pojedinačna nastojanja nekih od njih da podrže svoja gospodarstva.

Tako je Fed jučer objavio da će zadržati ključne kamatne stope blizu nule dok nezaposlenost u SAD-u ne padne na 6,5 posto. Također su odlučili produljiti program kupovine imovine, uključujući državne obveznice i vrijednosne papire osigurane hipotekama, kaki bi snizili kamate za kredite s duljim rokovima otplate i povećali likvidnost u gospodarstvu.

ECB je pak najavio kupovinu obveznica zaduženih zemalja eurozone kako bi snizio troškove njihova zaduživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙