FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: napisi o dogovoru oko Ljubljanske banke su spin

ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić "spinovima i neprovjerenim informacijama" nazvala je u četvrtak u Zagrebu posljednje medijske napise da su slovenski i hrvatski stručnjaci postigli rješenje za pitanje Ljubljanske banke, ali je dodala da su blizu dogovora oko toga dugogodišnjeg spora između Slovenije i Hrvatske.

"Dva pregovarača rade i dosta su blizu dogovoru. Oni su se već načelno suglasili, ali kada ga dovrše, prezentirat će i jednoj i drugoj vladi svoj zajednički prijedlog o kojem će vlade odlučiti. Sve drugo što ste čuli su spinovi i neprovjerene informacije", izjavila je Pusić novinarima.

Jutarnji list od srijede prenosi da su dvojica eksperata predložila model po kojem bi Slovenija dug prenesene štednje bivših štediša Ljubljanske banke od 278,7 milijuna eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi zauzvrat oprostila Sloveniji zatezne kamate na taj dug.

List piše da je to okosnica prijedloga koje Rogić i Arhar čuvaju kao najstože čuvanu tajnu dok se o njemu ne izjasne vlade u Zagrebu i Ljubljani.

Na iznoseći pojedinosti, šefica hrvatske diplomacije dodala je da slovenski i hrvatski stručnjaci Franc Arhar i Zdravko Rogić operacionaliziraju prijedlog oko kojeg su se suglasili ove jeseni. "Nadam se da će se još jednom vidjeti prije Nove godine", rekla je Pusić odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja knjige "Hrvatska u EU: Kako dalje?" na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Šefica hrvatske diplomacije ne smatra nikakvim problemom to što je na inzistiranje Slovenije u posljednje izvješće o proširenju EU-a ušao zaključak da Hrvatska mora poštivati obveze iz ugovora o sukcesiji.

"Za nas to nije nikakav problem, s obzirom da, što se sukcesije tiče, mi smo zainteresirani da se to riješi", rekla je Pusić i istaknula da je problem Ljubljanske banke sasvim drugo pitanje.

"Što se tiče konkretno Ljubljanske banke, a s obzirom na presudu suda u Strasbourgu, očito je da je to druga tema koja se odnosi na štediše u BiH, ali kao što se vidi iz presude i na sve druge individualne štediše", rekla je Pusić.

"Za sve druge teme smo zaiteresirani. Oko nekih tema, kao što je sukcesija zgrada diplomatskih konzularnih predstavništava, smo se i pomaknuli", kazala je ministrica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙