FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti u svijetu do 4,30 sati:

MARAKEŠ - Snage sirijskog predsjednika ispalile su nekoliko balističkih projektila Scud na sirijske ustanike, objavili su u srijedu dužnosnici NATO-a i Sjedinjenih Država i to ocijenili eskalacijom rata u Siriji. "Obavještajni podaci i izviđanja govore nam o lansiranju nekoliko nenavođenih balističkih projektila unutar Sirije ovaj tjedan", rekao je Reutersu neimenovani dužnosnik NATO-a u Bruxellesu. "Podaci ukazuju da se radi o projektilima tipa Scud", dodao je. Američki dužnosnik, također neimenovan, potvrdio je te navode. Zasad nije poznato zašto su se Asadove snage odlučile na primjenu tih projektila, koji imaju domet nekoliko stotina kilometara, a "proslavio" ih je Sadam Husein 1991. godine kada ih je za Zaljevskog rata lansirao na Izrael. Te rakete sovjetske proizvodnje su nenavođene i neprecizne i obično se ne koriste u gerilskim ratovima. Asadove snage dosad su se koristile topništvom, helikopterima i napadima zrakoplovstva što je mnogo učinkovitije u bliskoj urbanoj borbi. Međutim, ustanici nabavljaju sve bolje oružje za protuudare, uključujući i mogućnosti za rušenje zrakoplova.

LONDON - Pokojna britanska televizijska zvijezda Jimmy Savile osumnjičen je za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujući 31 silovanje, objavila je britanska policija u srijedu, u dosad najopsežnijem izvješću o seksualnom skandalu koji je potresao Britaniju. Britanski policijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv Savilea, koji je umro lani, prije deset tjedana nakon emitiranja televizijskog dokumentarca u kojem je navedeno da je Savile zlostavljao djevojčice u prostorijama BBC-ja i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom. Od tada se 450 ljudi javilo i iznijelo optužbe protiv te legendarne britanske televizijske zvijezde. Policija ga službeno sumnjiči za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, većinom protiv djece. "Ta razina prijavljenog seksualnog zlostavljanja protiv pojedinca bez presedana je u britanskoj povijesti", objavila je policija u priopćenju. Cijeli je slučaj doveo do velikih potresa na BBC-ju, čiji je ravnatelj podnio ostavku, i izazvao zgražanje diljem zemlje. Policija je priopćila da nastavlja istragu i da se mogu očekivati nova uhićenja.

CARACAS - Oporavak Huga Chaveza nakon operacije karcinoma u utorak na Kubi bit će težak i složen, rekao je u srijedu potpredsjednik Venezuele Nicolas Maduro, pozvavši svoje sunarodnjake da se pripreme na teško razdoblje, s obzirom na to da bi predsjednik Chavez 10. siječnja trebao položiti prisegu za novi mandat. "Jučerašnja operacija bila je složena i teška, što znači da će i postoperativni postupak također biti težak i složen", rekao je Maduro u govoru koji su prenosili svi državni mediji. Maduro, koji je dan prije objavio informaciju o tome da je operacija uspjela, od svojih je sunarodnjaka zatražio da budu spremni suočiti se s teškim razdobljem. Hugo Chavez "treba potopru svog naroda tijekom oporavka", kazao je Madruo, dodavši da Venezuelanci moraju biti spremni "suočiti se i s teškim scenarijem koji se može nadvladati samo jedinstvom", objasnio je potpredsjednik Venezuele i ministar vanjskih poslova. Također je kazao kako je uvjeren da će se "naš zapovjednik uskoro vratiti", zahvalivši se kubanskim vlastima što mu pomažu u liječenju.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je u Rimu izjavio da je spreman povući svoju premijersku kandidaturu, u slučaju da se na skorim parlamentarnim izborima za isto mjesto kandidira Mario Monti. "Spreman sam napraviti korak natrag ako se Monti kandidira, te brinuti o svojoj stranci", rekao je Berlusconi. "U ovome trenutku kandidat sam za Palaču Chigi" sjedište vlade", rekao je. "Moj korak naprijed ili natrag, kada je o kandidaturi na mjesto premijera riječ, ovisi o tome kako će se stvari razvijati", rekao je Berlusconi. Il Cavaliere je rekao da će, ukoliko se Monti predomisli, povući svoju kandidaturu te prihvatiti ulogu koordinatora cjelokupnog desnog centra ili nijednu ulogu, osim predsjednika stranke kojoj je dosad bio na čelu.

NEW YORK/ZAGREB - Vrh Tornja slobode u New Yorku stigao je do gradilišta i u srijedu je počela montaža koja će trajati oko tri mjeseca, objavili su američki mediji. Središnji šiljak koji će biti na vrhu zgrade što se u New Yorku gradi uz mjesto tornjeva 'blizanaca' Svjetske trgovinske organizacije (WTO) srušenih u terorističkom napadu Al Kaide 11. rujna 2001., uzor nalazi u zgradama Empire State Buildinga i Chryslerova tornja, a vizualno podsjeća i na vrh sjevernog tornja izvornih 'blizanaca'. U srijedu je počela montaža prvoga dijela šiljka, a trajanje montaže ovisit će o vremenskim uvjetima. Kad je petmetarski segment, težak gotovo 70 tona postavljen na svoje mjesto, neboder je došao još korak bliže tome da postane najviši na Zapadnoj polutki. Podizanje na 104. kat pomoću goleme dizalice trajalo je 45 minuta, a 50 radnika završilo ga je u devet ujutro. "Približavamo se kraju dugog i divnog putovanja ", rekao je za NY Daily News Steve Plate, voditelj radova na toj lokaciji. On vjeruje da će uz suradnju majke prirode šiljak biti gotov do proljeća. U srijedu je postavljen prvi od 18 dijelova. Predviđeno je da zgrada Freedom Towera bude otvorena 2014. Potpuno dovršen, toranj će biti visok 541 metar, a cijena njegove izgradnje trenutačno se procjenjuje na 3.8 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙