FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erjavec: nema dogovora o vraćanju prenesenog duga Ljubljanske banke

LJUBLJANA, 12. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zanijekao je u srijedu postojanje dogovora prema kojemu bi Slovenija u 30 godina Hrvatskoj isplatila 278,7 milijuna eura na ime prenesene štednje bivših deviznih štediša Ljubljanske banke Zagreb koje je već isplatila hrvatska država.

Komentirajući članak u današnjem "Jutarnjem listu", prema kojemu je taj model navodno okosnica prijedloga koji dvjema vladama predlažu hrvatski i slovenski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke, Zdravko Rogić i France Arhar, te da bi, kako navodi isti list, Hrvatska u tom slučaju odustala od zahtjeva za isplatu zateznih kamata na spomenuti iznos, Arhar je rekao da se radi o "medijskom spinu" hrvatske strane pred peti sastanak Arhara i Rogića koji bi se trebao održati u Sloveniji.

"Taj je prijedlog dao Rogić, ali ga Arhar nije prihvatio, to je medijska priprema hrvatske strane za njihov novi sastanak", rekao je Erjavec članovima vanjskopolitičkog odbora, odgovarajući na pitanja o pisanju "Jutarnjeg lista", dodavši da je takav model za Sloveniju neprihvatljiv.

"Mislim da Arhar i Rogić i dalje trebaju tražiti zajedničko rješenje. U interesu Slovenije je da se takvo rješenje nađe, kako bi Hrvatska postala punopravna članica Europske unije", rekao je Erjavec.

Prema Erjavcu, Ljubljana i dalje inzistira na tome da je stara devizna štednja sukcesijsko pitanje i da štediše treba namiriti po teritorijalnom načelu te da se je na to tijekom pristupnih pregovora s EU-om obvezala i Hrvatska.

Erjavec je ustvrdio da ono o čemu piše hrvatski dnevnik nije prijedlog obojice financijskih stručnjaka nego se radi o hrvatskom prijedlogu koji za Sloveniju nije prihvatljiv. Njime bi se, dodao je, narušilo slovensko stajalište da je stara devizna štednja sukcesijsko pitanje i da svaka država slijednica treba namiriti štediše po teritorijalnom načelu, bez obzira gdje je bilo sjedište banke u kojoj su štedjeli, te bi u tom smislu bio napravljen presedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙