FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Zemlje članice EU-a obećali su u utorak Srbiji i Makedoniji da će na proljeće proučiti napredak u ispunjavanju uvjeta za početak pristupnih pregovora, ali bez spominjanja konkretnog datuma kada bi mogle odlučivati o početku pregovora. Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova, prihvatilo je zaključke o proširenju nakon vrlo žive rasprave. Najviše vremena potrošeno je na raspravu o Srbiji i Makedoniji. U prihvaćenim zaključcima kaže se da će Komisija i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton podnijeti izvješće u proljeće 2013. godine o napretku o ispunjavanju postavljenih uvjeta, u prvom redu riječ je o "vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom". Vijeće će o razmotriti napredak u tim pitanjima "s ciljem moguće odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom". "Vijeće će proučiti izvješće tijekom sljedećeg predsjedništva. Pod uvjetom da ocjena bude pozitivna, Europsko vijeće će pozvati Komisiju da bez odgode podnese prijedlog o pregovoračkom okviru i provede postupak analitičkog pregleda europske pravne stečevine u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Vijeće prima na znanje namjeru Komisije da u tom smislu obavi sav potrebni pripremni posao", kaže se u zaključcima.

BRUXELLES - Vijeće za opće poslove Europske unije pozdravilo je u utorak u svojim zaključcima napredak koji je Hrvatska napravila u pripremama za članstvo i pozvalo je da se usredotoči na deset zadaća koje je Europska komisija identificirala u svom zadnjem izvješću o monitoringu. "Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da je Hrvatska nastavila napredovati u usvajanju i provedbi zakonodavstva EU-a, da dovršava usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i da je postigla značajne rezultate u brojnim područjima. Bitno je da Hrvatska izoštri fokus na 10 pitanja koje je istaknula Komisija u području Tržišnog natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava i Pravde, slobode i sigurnosti", kaže se u zaključcima vijeća. Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih i europskih poslova, razgovoralo je u utorak o pitanjima proširenja na temelju paketa o proširenju, koje je Komisija objavila u listopadu. Na sastanku je kao promatrač sudjelovao pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.

DAMASK - U napadu na jedno sirijsko selo u utorak ubijeno je ili ranjeno dvjestotinjak alavita, pripadnika vjerske skupine iz koje je i predsjednik Bashar al-Assad, ali zasad nije poznato tko stoji iza napada, izjavili su aktivisti za ljudska prava. Broj žrtava varira, ali je nekoliko aktivista reklo da mogu potvrditi da je 10 osoba mrtvo. Oni su optužili Assadove snage za napad u kojemu je, kako su rekli, granatirana jedna kuća u kojoj se skrivalo najmanje 200 alavita. Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji je povezan s oporbom, priopćio je da je 125 ljudi ranjeno ili ubijeno u nizu eksplozija koje su uništile nekoliko kuća u Aqrabu.

MARAKEŠ - Visoki dužnosnik sirijskog Muslimanskog bratstva u utorak je rekao da su Sjedinjene Države donijele "vrlo pogrešnu" odluku definirajuću pobunjeničku skupinu militantnih islamista Fronta Al-Nusra kao terorističku organizaciju. "To određenje je vrlo pogrešno i prebrzo donijeto. Mislim da je prerano na taj način karakterizirati ljude u Siriji s obzirom na kaos i konfuzno ozračje u zemlji", rekao je agenciji Reuters Faruk Tayfour, zamjenik čelnika Bratstva, dok su u Marakeš pristizali američki i drugi dužnosnici na sastanak međunarodnih sila koje podupiru sirijsku pobunu. SAD je u utorak označio skupinu Islamistička fronta al-Nusra, važnu snagu u borbi oporbe, kao stranu terorističku organizaciju i rekao da ona pokušava preuzeti sirijsku pobunu za račun iračke al Qaede.

KAIRO - Čelnik egipatske vojske pozvao je na razgovore o nacionalnom jeudnstvu kako bi se okončala rastuća politička kriza zbog koje je odgođen ključan zajam MMF-a a tisuće prosvjednika za i protiv vlade se sukobljavaju na ulicama. Sastanak u srijedu popodne sazvan je zbog destabilizirajućeg niza prosvjeda koji su počeli kada si je predsjednik Mohamed Mursi 22. studenog dao široke ovlasti kako bi na referendumu u subotu progurao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici. Čelnik oružanih snaga i ministar obrane Abdel Fattah al-Sisi pozvao je na sastanak "nacionalnog jedinstva iz ljubavi prema Egiptu kako bi se spojili partneri u zemlji u nazočnosti predsjednika republike", rekao je glasnogovornik vojske.

ŽENEVA - Kina je preuzela vodstvo od SAD-a i ima najviše zahtjeva za priznavanje patenata na svijetu, navodi se u izvješću UN-a u utorak. Izumitelji i tvrtke, od kojih su većina kineski, podnijeli su 526.000 zahtjeva za priznavanje patenata prošle godine, što je četvrtina ukupnih globalnih zahtjeva, priopćila je UN-ova Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). "To je povijesna prekretnica", rekao je direktor WIPO-a Francis Gurry u izjavi za Reuters nakon objave izvješća u Ženevi. SAD je sada na drugom mjestu sa svoja 503.000 zahtjeva u 2011. nakon što je bio na vrhu od 2006., Japan na trećem mjestu s 342.610 zahtjeva za priznavanje patenata, iza kojega slijedi Južna Koreja s 178.924, a potom Europski patentni ured s 142.793, navodi WIPO.

MILANO - Ključna svjedokinja u suđenju bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju za iskorištavanje maloljetničke prostitucije koja se ovoga tjedna nije pojavila na milanskom sudu nalazi se u Meksiku i u Italiju se neće vratiti do siječnja, rekla je njena odvjetnica u utorak. Karima El Mahroug, poznatija po svom umjetničkom imenu "Ruby", trebala je dati iskaz u ponedjeljak u procesu u kojem je bivši talijanski premijer optužen da joj je platio za spolni odnos dok je bila maloljetna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙