FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi u Sloveniji odgodili proslavu dana samostalnsoti

LJUBLJANA, 11. prosinca 2012.(Hina) - Zbog novih javnih prosvjeda što se u Sloveniji najavljuju za petak 21. prosinca, za jedan dan odgođena je svečana sjednica parlamenta u povodu državnog praznika "Samostalnosti i jedinstva", pa će se ona umjesto u petak održati u subotu 22. prosinca, potvrdio je u utorak predsjednik parlamenta Gregor Virant.

Na istoj će sjednici prisegnuti i novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor, rekao je Virant za jednu televizijsku postaju.

Virant je ocijenio da bi bilo neprimjereno da se sve to odvija u vrijeme prosvjeda koje za petak 21. prosinca u Ljubljani i drugim slovenskim gardovima ponovo najavljuju različite skupine s facebooka koje izražavaju otpor političkim i gospodarskim elitama i negodovanje zbog socijalnog stanja u državi.

Kako tvrdi POP-TV, slovenska je vlada razmišljala da se svečanosti u povodu državnog praznika, kojim se obilježava obljetnica referenduma na kojemu su se Slovenci 1990. opredijelili za samostalnost, umjesto u petak ili subotu održe nekoliko dana ranije. Na to međutim nije pristao sadašnji predsjednik Danilo Tuerk, koji želi do kraja završiti svoj mandat koji traje do 22. prosinca.

Prosvjedi, koji su dobrim dijelom usmjereni i protiv sadašnje vlade i njezine politike štednje, posljednjih su dana bili manje intenzivni. Kako navode slovenski mediji, razlog je u vremenskim uvjetima, snijegu i niskim temperaturama, ali i u nastojanju skupina s facebooka da do novih najavljenih prosvjeda oblikuju neku vrstu političke platforme i okupe koji će ih predstavljati u javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙