FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O zastupljenosti žena na lokalnim izborima

KARLOVAC, 10. prosinca 2012. (Hina) - Podzastupljenost žena na kandidacijskim listama i u tijelima javnoga i političkog odlučivanja odraz je neravnopravnosti spolova u društvu, a sastavljanjem kandidacijskih lista treba ohrabriti žene da svoja znanja i vještine iskoriste u kreiranju humanijeg društva, zaključeno je na okruglome stolu o zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2013. godine koji je danas u karlovačkoj maloj gradskoj vijećnici za predstavnike političkih stranaka organiziralo Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Po podatcima karlovačke Ženske grupe "Korak" i Ureda državne uprave u karlovačkoj Županijskoj skupštini ima 19,5 posto žena, u karlovačkome Gradskom vijeću 25,3 posto, u općinskim vijećima (koja imaju po 15 ili 11 članova) su dvije ili najviše četiri žene, a u općinama Bariloviću, Bosiljevu, Lasinji i Ribniku nema ni jedne žene.

Po riječima zamjenice karlovačkoga gradonačelnika i potpredsjednice HSS-a Marine Kolaković, legislativa je dobra, no kako bi se povećala ravnopravnost spolova, treba poboljšati uvjete i omogućiti neovisnost žena raznim vrstama poticaja - izgradnjom dovoljno vrtića i slično kako bi se one mogle angažirati "negdje između tradicije i ambicije".

Dugogodišnja obrtnica Nada Gerber rekla je da je uvijek bila aktivna u cehovskim organizacijama, ali uvijek kao druga - odmah do muških kolega. Dodala je kako je poznato da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a manje je poznato da iza svake uspješne žene stoji majka ili svekrva.

Predsjednica karlovačkoga Gradskog vijeća Nada Murganić (HDZ) rekla je da je politika služenje narodu te zapitala tko to može iskreno i dosljedno služiti svojemu narodu više od onih koje služe svojemu domu, djeci i roditeljima.

"Zašto tu istu snagu i senzibilitet žena ne bi više iskoristila u političkom svijetu?" upitala je i pozvala sve muške kolege da ženama omoguće slobodu izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙