FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Rusija će odgovoriti na "zakon Magnitskog"

ZAGREB/MOSKVA, 7. prosinca 2012. (Hina) - Rusija će odgovoriti na "zakon Magnitskog", koji je usvojen u američkom Senatu, zabranom ulaska u zemlju Amerikancima koji krše ljudska prava, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji.

Američki senat usvojio je u četvrtak zakon Magnitskog koji određuje američkoj vladi da uskrati vize ruskim dužnosnicima umiješanima u zatvaranje, zlostavljanje ili smrt Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je umro u zatvoru 2009., a koji je istraživao slučajeve navodne korupcije u ruskim državnim tvrtkama.

"Ja sam potvrdio da ćemo mi također uskratiti ulazak Amerikancima koji su stvarno krivi za kršenja ljudska prava", rekao je Lavrov komentirajući svoj sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u Dublinu.

Nakon glasovanja u američkom Senatu oglasilo se rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je nazvalo usvajanje tog zakona "predstavom u teatru apsurda".

Magnitski je umro u zatvoru u Moskvi tijekom istrage zbog sumnje da je pomogao britanskom investicijskom fondu Hermitage Capital Management, koji je vodio William Browder da izbjegne plaćanje poreza. Browder je protjeran iz Rusije kao državni neprijatelj. Samo nekoliko dana nakon smrti Magnitskog istekao je rok od godinu dana koliko je mogao biti zadržan u zatvoru bez optužnice, a umro je od srčanog udara.

Magnitski je posmrtno postao simbol korupcije i zlostavljanja Rusa koji se usprotive vlastima. Usvajanje ovog zakona moglo bi potkopati napore za izglađivanje odnosa Rusije i SAD-a na početku novog mandata američkog predsjednika Baracka Obame.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙