FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex i dalje u uskom rasponu

ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Kao i proteklih tjedana, Crobex indeks Zagrebačke burze i danas bi se mogao kretati u uskom rasponu, uz slab obujam trgovanja, jer nema vijesti ni sa domaće, ni sa svjetske gospodarske scene koje bi mogle znatnije potaknuti tržište.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks spustio se jučer 0,31 posto, na 1.760 bodova, a Crobex10 0,34 posto, na 994 boda.

Redovni promet dosegnuo je 11,4 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego dan prije.

„Zadnjih tjedan-dva Crobex se kreće između 1.750 i 1.770 bodova, pa ni danas ne očekujem njegovo znatnije odstupanje od toga raspona, jer prometi su niski, a gotovo da i nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Nešto pozitivnog sentimenta možda se na domaće tržište prelije izvana. Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, no trgovalo se oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti, ali i zbog rizika od 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks ojačao je 0,30 posto,dok je S&P 500 porastao 0,33, a Nasdaq indeks 0,52 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu, ali i naznakama stabilizacije kineskog gospodarstva.

„Nove smjernice investitorima će danas dati ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u studenome. Procjenjuje se da je u američkom gospodarstvu otvoreno 85.000 novih radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti ostala 7,9 posto“, ističe Bešević Vlajo.

Kako dodaje, važan podatak bit će i njemačka industrijska proizvodnja, za koju se procjenjuje da je u studenome na mjesečnoj razini stagnirala, a na godišnjoj pala 1,5 posto.

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno zbog slabih gospodarskih izgleda za Europu. Nakon što je Europska središnja banka jučer smanjila procjene za gospodarstvo eurozone, predviđajući iduće godine dublju recesiju nego što se prije mislilo, jutros je Bundesbanka snizila procjene rasta njemačkog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙