FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG: predloženi zakoni neće spriječiti korupciju na lokalnoj razini

ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Nestranačka udruga građana GONG pozdravila je paket zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, ali i upozorila na njegove manjkavosti u sprječavanju korupcije na lokalnim razinama.

Najveće rizike vide u Zakonu o lokalnoj samoupravi koji je, tvrde, izrađen na temelju političkih kompromisa i interesa gradonačelničkog lobija, a na štetu uloge predstavničkog tijela. Kao primjer navode pravo imenovanja i razrješenja u tijelima javnih ustanova i trgovačkih društava, a posebno medija u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje bi, smatraju, i dalje trebalo pripadati predstavničkom tijelu, a ne isključivo čelnicima.

Smeta im i što nije propisana zabrana kandidiranja na izborima osobama osuđenima za teška kaznena djela, poput ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, zloupotrebe položaja i ovlasti, gospodarskog kriminala i ratnog profiterstva.

Unatoč tomu, pozdravljaju što je Vlada usvojila konačne prijedloge Zakona o registru birača, Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o prebivalištu, na temelju kojih bi se trebalo početi sređivati pitanje registra birača i tzv. fiktivnih prebivališta, te stvoriti uvjete za ostvarivanja biračkog prava osoba lišenih poslovne sposobnosti.

Uz napomenu da će Vlada i nadležna ministarstva biti odgovorna za kvalitetnu provedbu Zakona o prebivalištu i Zakona o registru birača, s obzirom na mogućnost selektivne primjene i diskriminacije pojedinih skupina građana GONG poziva saborske odbore da dodatno rasprave moguće rizike provedbe tih zakona.

Pozitivne promjene GONG vidi i u preciznijem reguliranju uvjeta za izglasavanje opoziva čelnika gradova, općina i županija te dodatno osiguravanje transparentnosti financiranja političkih stranaka i izbornih kampanja uspostavom trajnih, lako pretraživih, internetskih registara donatora.

Ocjenjujući predložene zakone pozitivnim iskorakom, u GONG-u upozoravaju i da je to samo prvi korak za ispunjenje jednog od predizbornih obećanja - cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva.

Vlada ne smije stati na ovome, već uložiti napore da se, u suradnji s javnošću, urede i pitanja većeg utjecaja birača u izbornom procesu putem referenduma, kao i pitanja izbornog modela, izbornih jedinica, uloge medija u praćenju izbora te standardiziranja svih izbornih procedura kroz jedinstvena pravila, poručuju iz GONG-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙