FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar unutarnjih poslova o dosadašnjoj bilanci prosvjeda

LJUBLJANA, 6. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak izjavio je u četvrtak da će policija i dalje uspješno kontrolirati nove prosvjede u slovenskim gradovima, ali da bi se mirni prosvjednici morali odvojiti od izgrednika koji izazivaju nerede i napadaju policiju, kako ne bi i sami nastradali.

"Mi ćemo uspjeti nadvladati huligane i kriminalce, one koji su nasilni i prave nered, ali se više bojim situacija u kojima mogu stradati nedužni prosvjednici", rekao je Gorenak na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

U takvim se situacijama prosvjednici na poziv policije moraju od nasilnika udaljiti 100-tinjak metara, kako bi policija mogla djelovati protiv nasilnika i onih koji ju napadaju, a isto vrijedi i za novinare.

Slovenska vlada u četvrtak je raspravljala o izvješću policije prema kojemu je u prosvjedima u Mariboru, Ljubljani i drugim slovenskim gradovima u protekla dva tjedna ozlijeđeno 89 policajaca i oštećeno 20 njihovih vozila, a tri su službena policijska konja također zadobila ozljede kamenim kockama. U neredima je bilo privedeno skoro 250 izgrednika, podneseno je 207 prekršajnih prijava, a protiv 40 osoba podnesene su kaznene prijave, uglavnom zbog napada na policajce kao službene osobe. Policija ne raspolaže brojem ozlijeđenih među prosvjednicima, rekao je Gorenak. On je ocijenio zabrinjavajućim što je među privedenima mnogo maloljetnika.

Gorenak je potvrdio navode nekih medija da policija raspolaže informacijom da su neki od nasilnika na prosvjedima bili plaćeni, ali je dodao da je to jedna od više stotina informacija koje se obrađuju i da ne može potvrditi da su neki od nasilnika povezani sa strankama, ali da se to provjerava, jednako kao i to je li netko od privedenih zaposlen u državnim službama, što se također spominjalo u medijima.

Gorenak nije htio govoriti o eventualnim političkim vezama nasilnih prosvjednika sa strankama, rekavši da je policajcu u situaciji kad ga gađaju granitnim kockama svejedno "je li netko lijevi ili desni" i da ih tretiraju kao počinitelje kaznenih djela.

Što se tiče mirnih prosvjednika, Gorenak je iznio mišljenje da oni ne prosvjeduju protiv vlade nego zato jer u društvu nema "pravednosti" pa pravna država kažnjava manje prijestupnike, dok "tajkuni" ostaju nekažnjeni. "Ja mislim da se ljudima to ne sviđa i da su zato na ulicama", rekao je Gorenak.

Gorenak nije želio komentirati koliko je do sada troškova zahtijevalo djelovanje slovenske policije prilikom očuvanja reda i mira te rastjerivanja nasilnih prosvjednika, ali je rekao da će pripadnicima interventne policije za povećan opseg rada s plaćom ovog mjeseca biti isplaćeno dodatnih 350.000 eura.

Izrazio je i sumnju u vjerodostojnost anonimnog pisma policajca koji su objavili mediji, u kojemu spomenuti kaže da "ne želi tući svoje susjede" koji prosvjeduju protiv vlasti. Gorenak je rekao da policija to ni ne čini te da su ozlijeđeni policajci s kojima je razgovarao izrazili spremnost i očekivanje da što prije opet budu pozvani na posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙