FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska prodala 4,3 milijardi eura obveznica

LONDON, 5. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Španjolska je u srijedu uspješno prodala obveznice u iznosu 4,3 milijardi eura, uključujući i 10-godišnje obveznice vrijedne 1,1 milijardu eura, u uvjetima poboljšanog ozračja na tržištima obveznica prezaduženih zemalja u rubnom dijelu eurozone.

Prinosi na 10-godišnje obveznice smanjeni su pritom na 5,29 posto, s 5,458 posto na odgovarajućoj prethodnoj aukciji.

Prodane su i obveznice s rokom dospijeća 31. listopada 2015., također uz niže prinose nego na sličnoj prethodnoj aukciji, dok su obveznice s rokom dospijeća 30. lipnja 2019. godine prodane uz nešto veći prinos u usporedbi s prethodnom aukcijom održanom u siječnju.

Ministarstvo financija ipak nije uspjelo namaknuti najviši zacrtani iznos, od 4,5 milijardi eura.

"Blago je razočaranje što Madrid nije uspio namaknuti puni planirani iznos. Umjereniji iznosi izdanja za iduću godinu i nedostatna potražnja domaćih ulagača navodi me na zaključak da je samo pitanje vremena kada će Španjolska morati i službeno zatražiti paket pomoći, no to je tema za početak 2013.", kazao je Nick Stamenkovic, strateg u tvrtki RIA Capital Markets.

Prinosi na španjolske obveznice spustili se s opasno visokih razina iznad sedam posto, koje su dosegnuli ovoga ljeta. Takav razvoj situacije ublažio je osjećaj krize u eurozoni, poglavito zahvaljujući ECB-ovom planu kupovina obveznica posrnulih članica koji bi se mogao aktivirati tek nakon što zemlja službeno zatraži paket pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙