FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel MUP-a Srbije kosovskim Srbima uoči pregovora u Bruxellesu

BEOGRAD, 4. prosinca 2012. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) zatražilo je u utorak navečer od Srba na sjeveru Kosova da omoguće nastavak izgradnje integriranog prijelaza na administrativnoj liniji kod mjesta Jarinje, koja je prekinuta nakon jutrošnjih prosvjeda.

Izgradnja prijelaza u međuzoni kod Jarinja obustavljena je prijepodne nakon što su se Srbi iz četiriju općina na sjeveru Kosova okupili prosvjedujući u povodu primjene sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima koja, po ranijem sporazumu Beograda i Prištine, treba početi 10. prosinca.

Predstavnici MUP-a su na sastanku s dužnosnicima četiri većinske srpske općine na sjeveru Kosova zatražili da se prosvjednici udalje 100 metara od mjesta gdje su se jutros okupili kako bi u srijedu mogla biti nastavljena gradnja integriranog prijelaza Jarinje, potvrdio je beogradskim medijima predsjednik općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Srbi sa sjevera su, nakon današnjih konzultacija, poručili da će ostati na prijelazu cijelu noć i zatražili od predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića da netko od državnih dužnosnika dođe na Jarinje i građanima priopći "šta je dogovoreno u Bruxellesu".

Kako javljaju reporteri beogradskih medija, promet na prijelazu Jarinje je usporen, automobili se naizmjence kreću u oba smjera, a kontrolu prometa obavlja osoblje međunarodne misije EULEX, dok područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno nadlijeće i helikopter KFOR-a.

U Bruxellesu se večeras, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, po treći put i minulih mjesec i pol, sastaju premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci, a europski dužnosnici sastanak su ocijenili kao prijelomni za određivanje datuma pregovora Srbiji do kraja prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙