FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak u intervjuu kako odnosi s BiH imaju veliko značenje za Hrvatsku te će ona stoga i kroz proces ulaska u Europsku uniju inzistirati na rješenjima za otvorena pitanja koja će biti u najboljem interesu obiju zemalja. "Siguran sam da će se naći način da se održi duh sporazuma kojim je Bosni i Hercegovini zajamčen pristup luci Ploče", kazao je Josipović za Televiziju Federacije BiH (FTV) no pri tom je upozorio kako je rješavanje tog kao i pitanja uređenja granice ujedno pitanje uređenja odnosa BiH i EU a to se odnosi i na moguću gradnju pelješkog mosta. Podsjetio je na činjenicu kako je odluka o tome hoće li se graditi most za Pelješac nešto što je unutarnja stvar Hrvatske ali pri tom će se apsolutno voditi računa o pravu BiH na pristup otvorenom moru. Po njegovu sudu, povezivati pitanje pelješkog mosta sa sporazumom o granicama nije dobro. "Ako bude isplativo most će se sigurno graditi a prava BiH će se poštovati", kazao je Josipović. Pojašnjavajući problem prolaza kroz Neum Josipović je kazao kako bi se BiH u nekim dijelovima dogovora o koridoru kroz taj dio svog teritorija morala odreći svoje suverenosti. "Zahtjev EU je da na koridoru kroz Neum postoji jurisdikcija hrvatskih odnosno europskih institucija", kazao je Josipović pojašnjavajući kako će Hrvatska, ne bude li dogovora s BiH, to pitanje riješiti Pelješkim mostom. Na pitanje o različitim reagiranjima u regiji koja su uslijedila nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalim Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Josipović je odgovorio kako je važno shvatiti da nije pravda osuditi bilo koga odnosno da treba osuditi onoga tko je zločine doista počinio. Podsjetio je kako je i sam kazao da je bilo zločina u Oluji i da su i njih počinili neki konkretni ljudi.

LJUBLJANA - U neredima u Mariboru nakon prosvjeda protiv gradonačelnika u ponedjeljak navečer pričinjena je znatna materijalna šteta, a za sada je uhićeno 40-ak izgrednika, izjavio je Bartol Lampret iz policijske uprave Maribor za Slovensku televiziju. Rekao je da je po ocjeni policije u prosvjedima sudjelovalo 8000 ljudi, da je još dosta prosvjednika na ulicama i da intervencija policije i dalje traje. U ostalim slovenskim gradovima, među ostalim u Ljubljani i Celju, gdje su se također odvijali protesti protiv "korumpiranih političkih i gospodarskih elita" na lokalnoj i državnoj razini nije bilo većih incidenata, a uhićenja izgrednika zabilježena su samo još u Celju, javljaju slovenski mediji.

LJUBLJANA - Slovenski eurozastupnik i izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin u ponedjeljak je vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta predstavio svoj do sada najpozitivniji izvještaj o napretku Srbije, za koju smatra da bi trebala dobiti datum za početak pregovora s Europskom unijom, objavili su slovenski mediji. "To je jedno od najpozitivnijih izvješća o Srbiji u proteklih šest godina, unatoč gospodarskim teškoćama Srbija je u zadnje vrijeme jako napredovala u pravom smjeru i nikad nije bila bliže početku pregovora o članstvu", rekao je Kacin. Kacin se zato založio da Vijeće EU-a Srbiji što prije odredi datum za početak pregovora o članstvu. Kacin se među ostalim pozitivno izjasnio o naporima srbijanske vlade za dijalog s Kosovom te ocijenio da Srbija unatoč velikim izazovima u borbi protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala čini napore na tom području koje treba nastaviti. Što se tiče oslobađajuće presude Haškoga suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, Kacin je rekao da je nastavak procesa opomirenja i normalizacije odnosa među državama u regiji politička nužnost i temeljni uvjet za uspješan proces europskih integracija, te da se taj proces mora nastaviti bez obzira na reakcije u Srbiji na te oslobađajuće presude, objavila je STA. Činjenica je da su se zločini u Hrvatskoj i na Kosovu dogodili, a svi počinitelji moraju biti procesuirani od strane domaćeg sudstva u zemljama u kojima su se dogodili, rekao je Kacin.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u ponedjeljak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ne upotrijebi kemijsko oružje protiv snaga oporbe zaprijetivši posljedicama ako bi on to učinio. "Svijet gleda", rekao je Obama na skupu stručnjaka za neširenje nuklearnog oružja. "Uporaba kemijskog oružja jeste i bila bi potpuno neprihvatljiva i ako napravite tragičnu pogrešku i upotrijebite ovo oružje bit će posljedica a vi ćete biti smatrani odgovornim", rekao je Obama. Zabrinutost Sjedinjenih Država oko sirijskih namjera glede uporabe kemijskog oružja sve je veća, zbog čega Washington priprema plan za takav slučaj, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, ali bez pojedinosti o planu. Prethodno je i američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila da će SAD djelovati ako Sirija upotrijebi to oružje, a Sirija je nakon toga rekla da neće koristiti kemijsko oružje protiv vlastitog naroda.

BRUXELLES - Ured Eeuropske unije u Damasku svodi svoje aktivnosti na minimum zbog pogoršanja sigurnosne situacije, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik EU-a. "Delegacija EU-a odlučila je svoje aktivnosti u Damasku svesti na minimum zbog trenutnih sigurnosnih uvjeta", rekao je glasnogovornik europske povjerenice za vanjske poslove Catherine Ashton. Europska diplomacija ima ured u damasku koji je bio otvoren cijelo vrijeme krize u Siriji.

JERUZALEM - Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova namjerava pokrenuti plan izgradnje 1.600 stanova u Ramat Shlomou, četvrti kolonizacije u istočnom okupiranom i pripojenom Jeruzalemu, a taj plan je već 2010. Washington osudio, izjavila je u ponedjeljak jedna glasnogovornica ministarstva. "Povjerenstvo ministarstva unutrašnjih poslova za Jeruzalem će se sastati u roku od dva tjedan i diskutirati o mogućim primjedbama na taj program gradnje odobren prije više od dvije godine, u ožujku 2010.", precizirala je glasnogovornica. Glasnogovornica je dodala da će povjerenstvo zatim odlučiti hoće li uzeti u obzir neke primjedbe, te da će potrajati do stavljanja stanova u prodaju. Taj sporni plan je bio zaleđen nakon što je izazvao tešku diplomatsku krizu između SAD-a i Izraela tijekom posjeta Jeruzalemu američkog potpredsjednika Joe Bidena u ožujku 2010. Ramat Shlomo je četvrt u kojoj žive ultra ortodoksni židovi u istočnom dijelu Jeruzalema, uglavnom naseljenom Arapima, koji je 1967. Izrael pripojio. Međunarodna zajednica ne priznaje to pripojenje. Ta objava stiže usred diplomatske krize između Izraela s jedne strane i nekoliko europskih zemalja s druge, među kojima su Francuska i Velika Britanija koje kritiziraju izraelsku odluku o pokretanju izgradnje kao odgovor na pristup Palestine u rang zemalja promatrača u UN-u. Washington se u ponedjeljak navečer pridružio prosvjedima iz europskih prijestolnica protiv tih novih planova.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je rekla da je važno da se u ovom trenutku ne obećava novi otpis duga Grčkoj jer bi to umanjilo poticaj toj zemlji da provede reforme. "Smatram vrlo važnim da se sad ne izvlači mogućnost smanjenja duga, jer bi u tom slučaju odmah prestali svi napori" Grčke da se reformira, rekla je Merkel za ARD dan nakon što je naznačila da bi otpis duga bio moguć u budućnosti. Mogućnost da njemačka vlada otpiše dio duga Grčkoj politički je opasno za Merkel uoči njemačkih parlamentarnih izbora sljedeće godine na kojima će tražiti treći mandat. Nijemci bi takav potez smatrali korakom prema "prijenosnoj uniji" u kojoj bi bogatije sjeverne zemlje novčano podupirale južne, koje smatraju nediscipliniranima.

NEW YORK - Bivši republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney se pridružio u ponedjeljak upravnom vijeću američkog hotelskog lanca Marriott International, objavio je taj lanac u priopćenju. "Oduševljeni smo što se guverner Romney pristao pridružiti našem upravnom vijeću, u kojem je već u dva navrata obavio izniman posao", komentirao je izvršni predsjednik skupine J. W. Marriott, prenosi se u priopćenju. Marriott podsjeća da je Romney već bio u njihovom upravnom vijeću od 1993. do 2002. prije nego je izabran za guvernera Massachusettsa i zatim od siječnja 2009. do siječnja 2011. kada je dao ostavku da bi pokrenuo kampanju za predsjedničke izbore na kojima ga je u studenom porazio dotadašnji predsjednik Barack Obama.

BRUXELLES - Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker je potvrdio u ponedjeljak da namjerava otići s mjesta predsjednika Euroskupine do kraja godine ili početkom 2013. i zatražio je od ministara financija eurozone da mu pronađu nasljednika. "Tijekom obnove mog mandata, rekao sam kada ću otići. Tražio sam od članova Euroskupine da pronađu nekog drugog ministra da me zamijeni", rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu, na kraju sastanka Euroskupine i dodao je da ne želi nikoga podržati. Čelnik eurozone je na tom mjestu od 2005. i njegov mandat je trajao do 17. srpnja ove godine. Početkom srpnja Juncker je ipak rekao da je spreman produžiti svoj mandat za šest dodatnih mjeseci.

BELFAST - Najmanje pet policajaca ozlijeđeno je u ponedjeljak u neredima u gradskoj vijećnici Belfasta u Sjevernoj Irskoj nakon što su irski opredijeljeni vijećnici izglasovali da se ukloni britanska zastava sa zgrade osim tijekom 17 dana u godini. Stotine prosvjednika, mnogi od njih s britanskom zastavom, sukobilo se s policijom nakon što su vijećnici iz Sinn Feina i SDLP-a izglasovali da se skine zastava koja je bila na vijećnici otkako je zgrada otvorena 1906. Pokušaj da se probiju u zgradu spriječila je policija. Fotograf novinske agencije Press Association i dvojica stražara su ozlijeđeni u neredima, a dvjema policajkama je pružena pomoć u bolnici. Odluka vijećnika znači da će zastava biti na zgradi samo 17 dana tijekom godine kao što je slučaj i u pokrajinskoj skupštini u Stormontu u ovoj pokrajini koju kontrolira Velika Britanija. Nacionalističke stranke, koje žele prekinuti s Londonom i ujediniti Sjevernu Irsku s Irskom, prošle godine su po prvi put osigurali više zastupničkih mjesta u vijeću od unionističkih stranaka koje podupiru održavanje sadašnjeg položaja Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙