FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imigranti prve žrtve krize u OECD-u

PARIZ, 3. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Gospodarska kriza je teže pogodila imigrante nego autohtono stanovništvo, posebice u zemljama poput Irske, Španjolske i Italije, prema istraživanju OECD-a objavljenom u ponedjeljak u Parizu.

U tim zemljama koje posljednje vrijeme bilježe veliki priliv radnih imigranata, nezaposlenost nesrazmjerno pogađa imigrante, prema istraživanju "Indikatori OECD-a o integraciji imigranata 2012".

Prema Organizaciji za suradnju i gospodarski razvoj (OECD) nezaposlenost najteže pogađa mlade i nisko obrazovane skupine.

Nisu pošteđeni ni stranci koji žive u drugim zemljama OECD-a. Prosječna stopa nezaposlenosti imigranata je porasla na 11,9 posto u 2010. uz porast od 2,7 posto u deset godina, puno brže nego za autohtono stanovništvo (+1 posto).

U istom razdoblju kriza je pokrenula stanovnike najsiromašnijih zemalja da se nastane u 34 zemlje Organizacije za suradnju i gospodarski razvoj (OECD).

U deset godina, broj stranaca u zemljama OECD se povećao za trećinu i prešao 110 milijuna, ili 9 posto ukupnog stanovništva, preciziraju autori istraživanja.

Prvo istraživanje vođeno u svim zemljama OECD-a, to izvješće pozdravlja Njemačku, Dansku, Finsku, i Švedsku koje su unatoč krize uložile napore u integraciji imigranata na tržište rada posljednjih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙