FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Italija ustraju na željezničkoj vezi Lyon-Torino

LYON, 3. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Francois Hollande i talijanki premijer Mario Monti potvrdili su u ponedjeljak pokretanje spornog plana brze željezničke linije Lyon-Torino, ali nisu riješili pitanje njezina financiranja, koje zahtijeva veliki europski prilog.

Tijekom bilateralnog summita u Lyonu, dvojica čelnika su između ostaloga potvrdila zajednička stajališta o europskim temama.

Hollande je rekao da bi odnose Francuske i Italije rezimirao jedinstvom u djelovanju i usklađenosti stajalištima na razini Europe i svijeta.

Talijanski premijer je naglasio simboliku te buduće linije za izgradnju učinkovite Euope koja će Pariz dovesti na četiri sata od Torina, prema dosadašnjih sedam.

On je predložio da se budući francusko-talijanski summit održi 2013. u Torinu.

Dvojica čelnika nisu zatajila da bi trebalo uvjeriti europske instance da financiraju taj divovski projekt u ovo vrijeme jakih proračunskih rezova.

Teoretski bi Europa trebala financirati 40 posto od 8,5 milijardi eura za gradnju tunela kroz Alpe dugog 57 km, ili 3,4 milijardi, a Italija bi preuzeti 2,9 milijarde i Francuska 2,2 milijarde.

Taj "željeznički autoput" trebao bi biti pušten u promet 2028-2029 i trebao bi obustaviti cestovni promet najmanje milijun kamiona godišnje.

Taj plan s obje strane Alpi osporavaju ekolozi koji ga drže prekomjernim u odnosu na promet.

Tisuću protivnika, francuskih i talijanskih prosvjedovalo je u ponedjeljak poslijepodne u središtu Lyona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙