FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski analitičari: Pahor se uspio distancirati od političke elite

LJUBLJANA, 3. prosinca 2012.(Hina) - Novi slovenski predsjednik Borut Pahor u samo mjesec dana otresao se reputacije "gubitničkog" premijera bivše vlade te se pretvorio u novu nadu zemlje posvađenih elita koje ne znaju riješiti krizu jer se od te elite uspješnom kampanjom na vrijeme distancirao, neka su od interpretacija slovenskih političkih analitičara.

U prosvjedima na ulicama Maribora, Ljubljane i drugih gradova protiv političkih i gospodarskih elita palile su se slike gradonačelnika i političara, nekih ministara, pa i predsjednika dviju najvećih političkih stranaka, premijera Janeza Janše i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, ali nije zapaljen nijedan Pahorov plakat ili slika, primjećuje urednik "Dela" Ali Žerdin.

"Pahor je pravodobno uočio da slovenska politička elita nikad u zadnjih 20 godina nije imala tako loš ugled. On je svojom kampanjom 'radnih akcija', koja je među običnim ljudima isprva izazivala podsmijeh kao populistička, uspio uvjeriti i prosvjednike da nije dio kleptokratskog režima", kaže Žerdin.

Politički analitičar Matevž Tomšič tvrdi za STA da su za Pahorovu uvjerljivu pobjedu zaslužni i glasači desnice koji Pahora vide kao "poštenog" političara, a od njega kao novog predsjednika očekuju "normalizaciju odnosa" između vlade premijera Janše i ureda predsjednika, kakva nije dosad postojala. Tomšič sumnja da će Danilu Tuerku uspjeti ostati u aktivnoj politici nakon teškog poraza koji je doživio na izborima protiv Pahora.

Analitičar Miha Kovač izjavio je za Slovensku TV da sumnja u mogućnost političke obnove koju zahtijevaju prosvjednici dok sa scene ne odu političari poput Janeza Janše i Zorana Jankovića koji izazivaju napetosti. U akademskim krugovima pak, nezadovoljnima mjerama štednje koje najviše pogađaju obrazovanje i mlade, postoji i skepsa prema mogućnosti da Pahor doista može postići prijelom u odnosima suprotstavljenih političkih strana.

"U Pahorovoj retorici nema sadržaja pa u njemu svatko može vidjeti ono što želi", izjavila je, komentirajući Pahorovu pobjedu, profesorica filozofije i sociologije Renata Salecl, ugledna intelektualka i autorica koja Pahoru zamjera pristajanje na neoliberalističku gospodarsku politiku sadašnje vlade.

"Pahorova glavna parola je da želi povezivati i ujediniti, ali koga? Najveća podjela u Sloveniji je podjela na malobrojnu gospodarsku i političku elitu s jedan posto bogatih i na 99 posto ostalih koji su sve siromašniji. Pahor potonjima baca prašinu u oči kad pod reflektorima radi na povezivanju i daje optimizam malim ljudima, a zapravo ga zanima udruživanje političkih i gospodarskih elita desnice s onim što je od ljevice još ostalo", rekla je Salecl za "Delo" dodavši da Pahor s ujedinjavanjem desnih i lijevih gospodarskih elita neće imati težak posao jer se one brzo udruže kad se radi o "interesu kapitala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙