FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: investitori bez motiva za veće kupnje dionica

ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - U prijepodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi vladala je letargija jer zasad nema ozbiljnijih vijesti koje bi motivirale investitore na veće kupnje dionica.

Oko 12,00 sati Crobex indeks bio je u plusu 0,25 posto, na 1.764 boda, a Crobex10 0,36 posto, na 993 boda.

Redovni promet iznosio je svega 1,9 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Inozemna tržišta blago su pozitivna danas, dok na domaćem tržištu vlada letargija, bez ozbiljnijih vijesti koje bi motivirale trgovanje uz veće volumene. Nema još ni dva milijuna kuna prometa dionicama, a moguće je da je tako slabo trgovanje posljedica u petak objavljenog podatka o padu BDP-a“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je u prosjeku da je gospodarstvo u trećem kvartalu oslabilo 1,5 posto na godišnjoj razini.

„Nove smjernice investitorima mogla bi dati sutrašnja objava prve procjene Državnog zavoda za statistiku o prometu na malo“, zaključuje Kesić.

Najveći promet ostvaren je do podneva povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 431.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,79 posto, na 249,9 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 429.000 kuna i blagim padom cijene, za 0,39 posto, na 201,57 kuna.

Među trgovanijima još su i dionice Đure Đaković Holdinga, čija je cijena pala 1,98 posto, na 72,24 kune, i Ine, kojima je cijena ojačala 0,37 posto, na 4.200 kuna.

Od poslovnih vijesti, Dina-Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je u petak nadležnim institucijama prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

U današnjoj obavijesti iz Diokija stoji da je "otvaranje postupka predstečajne nagodbe i posljedična deblokada poslovnih računa društva DINA Petrokemija, sukladno sporazumu s turskim investitorom, ključan korak za pokretanje proizvodnje u DINA-Petrokemiji.

Po pitanju društva Dioki d.d. pak u obavijesti se navodi da su pregovori sa strateškim partnerom oko pokretanja proizvodnje polistirena (PS) u konačnoj fazi te da očekuju "njihov skori završetak".

Dionica Diokija jutros je zabilježila pad cijene za 7,28 posto, na 9,17 kuna, uz promet od svega 53.000 kune.

Među većim gubitnicama još su i dionice Termes grupe, koje su izgubile na cijeni 5,5 posto, te dionice Ingre, 5,3 posto.

Od većih dobitnika, pak, ističe se dionica Uljanik plovidbe, s rastom cijene za 3,21 posto.

Na europskim burzama cijene dionica danas su blago porasle, pa su oko podneva londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili u plusu između 0,3 i 0,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙