FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - U Sloveniji je u sedam sati u nedjelju otvoreno više od 3.300 birališta na kojima se glasuje u drugom krugu na izborima za predsjednika države. U prvom krugu izbora prije tri tjedna najviše glasova, 39,93 posto, dobio je bivši predsjednik vlade Borut Pahor, dosadašnji predsjednik Danilo Tuerk bio je drugi s 35,9 posto. Zadnji tjedan kampanje Pahora i Tuerka bio je donekle zasjenjen javnim prosvjedima protiv vladajućih političkih i gospodarskih elita, koji su se odvijali u različitim slovenskim gradovima. Dvojica kandidata o tome su se različito izjašnjavali, kao i o odnosu prema vladi i njezinoj odgovornosti za gospodarsku krizu i socijalno stanje u državi. Pahor, koji se želi profilirati kao političar centra, zagovarao strpljivost i pregovore vlade i oporbe kako bi se našao pravi recept za izlazak iz krize, upozoravajući na političku i društvenu krizu do koje može doći iduće godine ako se o reformama ne postigne politički konsenzus. Tuerk je pak prosvjede uzeo kao dokaz za svoju tezu da vlada svojom politikom štednje nije uspjela potaknuti oporavak jer se je kriza produbila, te da ne treba unaprijed isključiti alternativna rješenja, uključujući i tehničku vladu, čemu se Pahor protivi. Predizborne ankete u posljednjem tjednu pokazuju da je Pahor u znatnoj prednosti. Slovenska televizija objavit će rezultate izlaznih anketa već u 19 sati, a koji sat kasnije bit će poznati i neslužbeni rezultati glasovanja na svim biralištima.

JALALABAD - Bombaši samoubojice aktivirali su bombe i ispalili rakete u nedjelju na veliku američku zračnu bazu u Afganistanu, a policija je objavila da je u blizini ulaza nađeno 12 tijela. Ovaj napad ukazuje na sigurnosne izazove uoči povlačenja borbenih snaga NATO-a iz Afganistana 2014. Lokalna policija objavila je kako je 12 tijela u odorama afganistanske policije i vojske raštrkano oko ulaza u zračnu luku u istočnom gradu Jalalabadu. Glasnogovornik talibana rekao je da je ta militantna skupina izvela napad. Nije jasno da li su ubijeni pripadnici afganistanskih sigurnosnih snaga ili se radi o militantima odjevenim u njihove odore, što je taktika koju talibani ponekad primjenjuju u napadima. "Sudjelovalo je više bombaša samoubojica", rekao je bojnik Martyn Crighton, glasnogovornik Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) koje predvodi NATO. On je rekao kako je ubijen jedan pripadnik afganistanskih sigurnosnih snaga, a da je ranjeno nekoliko vojnika ISAF-a.

BEJRUT - Siloviti sukobi između sirijske vojske i pobunjenika nastavljeni su u noći na nedjelju u predgrađu Damaska, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. Na grad Erbin, koji se nalazi istočno od glavnoga grada, sirijska vojska pucala je iz teškog oružja i iz lovaca bombardera. Pucalo se i na dio Zabadani, sjeveroistočnno od Damaska i Mlihu, pri čemu je bilo puno ranjenih, stoji u priopćenju Opservatorija sa sjedištem u Londonu. Mjesto Mliha, koje se nalazi jugoistočno od Damaska u četvrtak je granatirano prvi put u posljednjih 20 mjeseci, koliko traje sukob. Kroz mjesto prolazi glavna cesta prema međunarodnoj zračnoj luci. Snage sirijskog režima u četvrtak su pokrenule ofenzivu širokih razmjera nastojeći ponovno osvojiti područje od osam kilometara oko glavnoga grada, nastojeći ga očuvati kako bi bile u boljoj poziciji u slučaju početka eventualnih pregovora, smatraju stručnjaci.

TOKIO - Iran je od kraja listopada rasporedio obrambeno osoblje u Sjevernoj Koreji kako bi ojačao suradnju u razvitku raketa i nuklearnog programa, izvijestila je u nedjelju japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na zapadni diplomatski izvor. Ovo izvješće dolazi nakon što je Sjeverna Koreja u subotu najavila kako će izvesti svoje drugo lansiranje rakete u 2012. između 10. i 22. prosinca oko godišnjice smrti oca aktualnog vođe Kim Jong-una. Prema navodima Kyoda iransku misiju čine četiri stručnjaka iranskog ministarstva obrane i njemu bliskih tvrtki. Pozivajući se na izvor agencija kaže kako su oni smješteni u vojnom postrojenju 85 km od sjevernokorejske granice s Kinom. Sjeverna Koreja i Iran su ove godine potpisali sporazum o suradnji u znanosti i tehnologiji. Sjeverna Koreja je blisko povezana s Iranom. Američki diplomatski brzojavi iz 2010. koji su procurili u javnost pokazali su kako američki dužnosnici misle da je Iran dijelove balističkih raketa dobio od Sjeverne Koreje.

TOKIO - Sedam je osoba nestalo a dvije su ozlijeđene u Japanu u nedjelju u urušavanju tunela, pri čemu su krhotine koje su padale na automobile izazvale požar, izvijestili su službeni izvori. Japanska je televizija objavila snimke gustog dima koji suklja iz tunela dugačkog 4,7 kilometara u prefekturi Yamanashi, oko 80 kilometara zapadno od Tokija na glavnoj cesti koja spaja japanski glavni grad sa zapadom zemlje. Sedam se osoba smatra nestalima a dvije su ozlijeđene, objavila je vatrogasna služba. Pretpostavlja se da su u ruševinama zatrpana dva automobila. Riječ je o najtežoj nesreći takve vrste u Japanu od 1996., kad je u urušavanju jednog tunela poginulo 20 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙