FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: odnosi s Hrvatskom ne ovise samo o Srbiji

BEOGRAD, 30. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić istaknuo je u petak, komentirajući stajališta Beograda i Zagreba u povodu presude hrvatskim generalima, da odnosi ne ovise samo o jednoj strani i da suradnja sa Hrvatskom ovisi i o volji Hrvatske.

Dačić je u intervjuu magazinu "Cord" rekao da će oslobadjajujća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču negativno utjecati na odnose u susjedstvu i na proces pomirenja, koji je po njegovim riječima započet "teškom mukom".

"Ova presuda ponovno otvara neke stare rane koje nisu zacijelile do kraja i dovodi u pitanje povlačenje tužbe za genocid, što sve nesumnjivo vodi u pravcu prevladavnja problema i traženja točki koje nas spajaju, a ne razdvajaju", naveo je Dačić.

On je istaknuo kako srbijanska strana ne misli da "ova presuda ima i veze s hrvatskom državom i hrvatskim narodom", napomenuvši kako je presuda generalima "stajalište Haaškog suda i to jednog vijeća Haaškog suda".

"Međutim, smatramo neprimjerenim veličanje takvih ljudi i njihovo proglašavanje nacionalnim herojima, jer postavljamo pitanje: koju poruku to šalje svim Srbima koji su ostali živjeti u Hrvatskoj, a i brojnim Srbima građanima Hrvatske koji još uvijek žive kao izbjeglice u Srbiji", objasnio je dačić u razgovoru za beogradski magazin "Cord".

Dačić je, uz tvrdnju da se u proteklom periodu dogodio "zastoj u odnosima sa Hrvatskom", ukazao da su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od postulata Europske unije", čija će članica Hrvatska uskoro postati.

Poručio je i da bi se u budućnosti "dvije zemlje trebale više baviti stvarima koje predstavljaju zajednički interes".

Dačić je ranije u studenom poručio da Srbija zbog haaške presude neće podizati "berlinski zid", ali da će činiti sve što je u njezinoj moći i "iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti nacionalne i državne interese".

"U idućim mjesecima, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN, da oštro i kritički govore o radu tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen", najavio je predsjednik srbijanske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙