FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR prodaje svoje udjele u četiri tvrtke

ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je danas javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica/udjela koje HBOR ima u četiri tvrtke, a do 14. prosinca zainteresirani mogu poslati pisma namjere za kupnju HBOR-ovih udjela u Pounje trikotaži, Metal Sintu Oklaj te tvrtkama Bila boja iz Grohota i Tvornica hidrauličnih cilindara iz Obrovca.

Prema pozivu objavljenom u nekoliko tiskanih medija, HBOR u tvrtki Pounje trikotaži iz Hrvatske Kostajnice prodaje 13,55 posto dionica, Metal Sintu Oklaj 40,84 posto dionica te udjele u društvima Bila boja iz Grohota (otok Šolta) od 17,96 posto i 38,45 posto u Tvornici hidrauličnih cilindara (THC) iz Obrovca.

U društvima THC i Bila boja, kako se napominje, postoji pravo prvokupa HBOR-ovog udjela u korist članova tih društava.

Nakon što HBOR prikupi pisma namjere te donese konačnu odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, samo ponuditelji koji su u roku (do 14. prosinca) dostavili pisma namjere bit će pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda, navodi se u javnom pozivu.

U HBOR-u kažu kako je u ovom trenutku teško procijeniti koliki će biti interes za kupnju dionica/udjela u tvrtkama koje su stekli ranijih godina temeljem Programa ulaganja u temeljni kapital trgovačkih društava s ciljem pružanja pomoći tvrtkama s dobrim razvojnim projektima, a nedovoljnim vlastitim kapitalom.

HBOR je s provedbom tog programa započeo tijekom 2001. godine, a primarni mu cilj, kako ističu, nije bio ostvarenje profita već povećanje zaposlenosti i intenzivan rast i rentabilno poslovanje društava u kojima je HBOR ulaganjem stekao vlasničke udjele.

Ugovorima o ulaganju u temeljni kapital društava određeno je kako će HBOR u roku određenog broja godina (4, 5 ili 6 godina ovisno o društvima) od dana upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru započeti postupak izlaza iz društava bilo prodajom dionica bilo prodajom udjela, objašnjavaju iz HBOR-a.

Prodaja dionica/udjela u tvrtkama koja je oglašena je, kako napominju, poslovna odluka, a provodi se po uzoru na Agenciju za upravljanje državnom imovinom.

Osim četiri navedene tvrtke, HBOR ima i udjele u Brodogradilištu Viktor Lenac od 8,13 posto, vinkovačkoj tvrtki Vinka 0,94 posto, a ima i 26 posto udjela u tvrtki Tri D Drvo Vrhovine u stečaju, a taj je stečajni postupak još uvijek u tijeku. HBOR je i stopostotni vlasnik tvrtke Hrvatsko kreditno osiguranje d.d., Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙