FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Jedan od najranijih preostalih postera Mickeya Mousea prodan je za više od 100.000 američkih dolara, priopćila je aukcijska kuća Heritage. Filmski poster iz 1928. godine s legendarnim likom iz crtića pripadao je obitelji preminulog kolekcionara iz sjeverne Kalifornije. Mickeya Mousea stvorio je Walt Disney 1928. godine, a poster u boji prikazuje nasmiješenog Mickeya koji maše rukom u rukavici reklamirajući "Animirani film Mickey Mouse sa zvukom" sa sloganom "Najsmješniji lik iz crtića na svijetu". Poster je prodan na aukciji u Dallasu u četvrtak za 101.575 dolara, a ime kupca nije objavljeno.

PARIZ

Poznati francuski i svjetski glumac Gerard Depardieu imao je u četvrtak lakšu nesreću sa svojim skuterom na pariškim ulicama, a policija je utvrdila da je bio alkoholiziran, doznaje se iz ureda tužitelja. Depardieu, koji je lakše ozlijedio lakat, priveden je u policiju na ispitivanje gdje je utvrđeno da u krvi ima više od 0,5 promila alkohola. U tom incidentu nije nitko drugi stradao. Glumac je u kolovozu prouzročio prometnu nesreću i zaradio tužbu jednog vozača zbog nasilja. Prošle je godine šokirao putnike zrakoplova Air Francea jer je urinirao u avionu tik pred samo polijetanje.

ASTANA

Naftom bogati Kazahstan slavi "Dan prvog predsjednika" u subotu, na dan kada je prisegnuo Nursultan Nazarbajev, dosad jedini predsjednik te srednjoazijske zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., koji je izgradio kult ličnosti o čemu svjedoči filmska trilogija "Vođin put". "Nebo mog djetinjstva", prvi dio trilogije prikazan prvi put 2011., posvećen je djetinjstvu dječaka koji je oduševio već u rodilištu gdje su mu babice prorekle veliku budućnost. Slijede snimke dječaka koji igrajući se kamenjem podiže grad, u aluziji na Astanu, buduću prijestolnicu Kazahstana. U jednom trenutku dječak na svoju konstrukciju vizionarski polaže cvijet koji oblikom podsjeća na najviši toranj Astane, Bayterek, simbol toga grada koji je Nazarbajev 1997. proglasio prijestolnicom. Drugi dio trilogije snima se u Kazahstanu, Rusiji i Estoniji i trebao bi biti prikazan 6. srpnja 2013., na predsjednikov rođendan. Treći dio filmske trilogije očekuje se za dvije godine.

BUDIMPEŠTA

Slika "Suton u Trogiru" mađarskog slikara Tivadara Csontvarya-Kotszke, koja je nestala nakon što je naslikana 1899., pojavila se na mađarskom tržištu umjetnina i bit će u četvrtak predstavljena javnosti u galeriji u Budimpešti. Kotszka je naslikao pet pejzaža Trogira, važne hrvatske luke i popularnog ljetovališta u vrijeme Austro-Ugarske, no dosad su bila poznata samo četiri. Povjesničari umjetnosti kažu da će peta slika, koju je na prodaju ponudio privatni kolekcionar i koja se smatra senzacijom desetljeća, biti prodana galeriji Judit Virag. S očekivanom cijenom od 1,2 milijuna eura, trebala bi postati najskuplja slika ikada prodana na dražbama u Mađarskoj.

ZAGREB

Astronomi su u galaksiji udaljenoj 220 milijuna svjetlosnih godina otkrili drugu najveću crnu rupu u svemiru, prenose svjetski mediji. Galaksija NGC 1277 u zviježđu Perzej po veličini odgovara četvrtini Mliječne staze, a otkrivena crna rupa 4000 puta je veća od one koja se nalazi u središtu naše galaksije. Njezina masa je 17 milijardi puta veća od mase Sunca, objavio je u srijedu britanski časopis Nature, a prenosi BBC. To je 14 posto ukupne mase te galaksije, dok crne rupe obično imaju 0,1 posto mase svoje galaksije. Znanstvenici će zbog toga možda morati revidirati svoje teorije o nastanku galaksija.

CHICAGO

Muškarci s većom količinom sala u abdomenu, poznatom kao pivski trbuh, imaju povećani rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 a američki znanstvenici sada dodaju i osteoporozu na popis potencijalnih opasnosti. Prema Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku više od 37 milijuna Amerikanaca starijih od 20 godina je pretilo. Dok je utvrđeno da je pretilost povezana s nizom drugih zdravstvenih problema od povišenog tlaka, visokog kolesterola, astme, prestanka disanja u snu do bolesti zglobova, do sada je bilo rašireno mišljenje da pretili muškarci nemaju rizik gubitka koštane mase. "To nije točno", kaže Miriam Bredella iz Massachusetts General Hospital koja je vodila istraživanje. "Svatko misli da je osteoporoza bolest žena. Sva su istraživanja usmjerena na žene a za muškarce se uvijek misli da nisu ugroženi. Mi smo ciljano proučavali mlade muškarce".

SYDNEY

Crvena alga proširila se na velikim područjima jugoistočne obale Australije i obojila more ružičastom i crvenkastom bojom zbog čega su vlasti u četvrtak zatvorile nekoliko plaža. Alga "Noctiluca scintillans" proširila se duž obala dviju australskih država, a zbog nje je zatvorena i najslavnija plaža Sydneyja, Bondi Beach. "Uzorci s Bondi Beacha uzeti 27. studenoga potvrdili su prisutnost organizma Noctiluca scintillans, što je vidljivo golim okom kao ružičasta ili crvenkasta boja vode", objavio je Ured za vodu vlade Novog Južnog Walesa i dodao da alge mogu noću "biti fosforescentne". Crvenilo mora nije obeshrabrilo surfere iako su moguće iritacije kože i očiju. Crvena alga nije opasna za čovjeka, no građanima je preporučeno da ne konzumiraju ribu ulovljenu u tim područjima.

WASHINGTON

Dvije osobe podijelile su dobitak od 550 milijuna dolara na američkoj lutriji Powerball, što je rekordan iznos u povijesti lutrije u Sjedinjenim Državama, objavljeno je na web stranici organizatora. Tijekom tog izvlačenja Powerballa, 8,9 milijuna igrača je osvojilo manje iznose ukupne vrijedne 131 milijun dolara. Stranica Powerball je objavila dobitne brojeve: 5, 23, 16, 22, 29 i dodatni broj 6. Dobitni listići su uplaćeni u Arizoni i u Missouriju, navodi Powerball.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙