FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MOSTAR - Zbog izjava slovačkog predsjednika Ivan Gašparoviča koji je u srijedu u Banjoj Luci usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sa situacijom između Slovačke i Češke, bošnjački član BiH Predsjedištva Bakir Izetbegović pozvao na sastanak veleposlanika Slovačke u toj zemlji. Slovački predsjednik je, kako prenosi Federalna televizija, komentirajući susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je s njim razgovarao "o dobroj suradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske". Na dva novinarska upita da pojasni tu svoju izjavu, slovački predsjednik Gašparovič je rekao da su "RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične". Kako navodi FTV bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je zbog ovih izjava poziv veleposlaniku Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak. Pojasnili su da bi Mojžita trebao Izetbegoviću pružiti objašnjenje oko usporedbe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države. FTV je navela i da su brojni bosanskohercegovački intelektualci reagirali na istup Gašpareviča nazvajući ga izrazom nepoštovanja prema BiH.

LONDON - Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange pati od kronične bolesti pluća koja se može pogoršati u bilo kojem trenutku i pod nadzorom je liječnika, izjavila je u srijedu ekvadorska veleposlanica u Britaniji.Assange (41), čija je internetska stranica razljutila Sjedinjene Države objavom desetaka tisuća povjerljivih diplomatskih poruka, sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju. Assange te navode negira, a britanske vlasti kažu da će ga uhititi čim stupi izvan prostora veleposlanstva koje je pod stalnim policijskim nadzorom. "On ima kroničnih problema s plućima koji se mogu pogoršati u bilo kojem trenutku. Ekvadorska država mu plaća medicinske troškove i redovno mu dolaze liječnici kako bi ga pregledali", kazala je veleposlanica Ana Alban, čija je zemlja Assangeu odobrila azil. Ekvador je prošli mjesec zatražio britanske vlasti da Assangeu odobre siguran put do bolnice u slučaju da mu se zdravlje pogorša. To bi mu omogućilo da se nakon liječenja vrati u veleposlanstvo. O kakvoj se točno bolesti nije objavljeno.

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama u srijedu je obasuo komplimentima svoju veleposlanicu u UN-u Susan Rice koju bi uskoro mogao imenovati na dužnost državne tajnice, na kojoj bi zamijenila Hillary Clinton, usprkos žestokim kritikama republikanaca. "Susan Rice je izvanredna, ne mogu biti ponosniji na posao koji je obavila", rekao je predsjednik na sjednici vlade u Bijeloj kući. Rice koja trenutačno radi u UN-u, našla se na meti republikanskih napada zbog izjave koju je dala za televiziju o napadu na konzulat u Benghaziju, u Libiji 11. rujna u kojemu su ubijeni američki veleposlanik i još troje Amerikanaca. Uz odobrenje Bijele kuće i na temelju informacija obavještajnih služba rekla je tada kako se čini, po dostupnim informacijama, da napad nije povezan s terorizmom, ali je takvo tumačenje poslije odbačeno. Rice je i sama priznala da nije bila u pravu, ali nekolicina republikanaca prijeti da će blokirati njezino moguće imenovanje u State Department. Oporba naime ima manjinu u Senatu gdje može blokirati glasovanje o svim imenovanjima ministara. Čini se da predsjednikovo svesrdno zauzimanje za Rice potvrđuje glasine o njezinu mogućem imenovanju.

DOHA - Ekstremni vremenski uvjeti, od otopljavanja arktičkog leda do superoluje Sandy, pokazuje da UN mora učiniti više za smanjenje ispuštaja stakleničkih plinova, rekao je u srijedu šef UN-ove agencije za klimu Michael Jarraud. "Klima se mijenja pred našim očima", kazao je Michael Jarraud ističući rekordno nisko skupljanje leda koje pluta po Arktičkom oceanu u rujnu kao i druge ekstremne vremenske prilike. Prvih deset mjeseci ove godine bili su 9. najtopliji mjeseci otkad se od sredine 19. stoljeća prate globalne temperature, iako je prve mjesece u godini hladila struja iz Pacifika, stoji u izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO). U izvješću se spominju obilne poplave, suše i toplinski udari, što bi, nadaju se u UN-u, moglo na konkretniju akciju potaknuti 200 zemalja koje su se krajem studenoga okupitle na skupu u Kataru. "Poruka za tu konferenciju je vrlo jasna. Vlade moraju požuriti i ići u korak s vremenom", rekla je Christina Figueres, direktorica UN-ova tajništva za klimatske promjene.

NEW YORK - Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO) nisu uočile "veće kretanje" pobunjenika iz M23 radi povlačenja iz Gome, na istoku zemlje, priopćio je u srijedu UN. "Postoje naznake da se M23 priprema za povlačenje iz Gome (...) ali misija ističe da zasad nije bilo većeg kretanja M23 u tom smislu", rekao je zamjenik UN-ova glasnogovornika Eduardo del Buey. Kongoanski pobunjenici iz skupine M23 pristali su u utorak povući se iz Gome i zauzeti položaje 20 km sjevernije, nakon isteka roka za povlačenje iz toga strateškog grada koji su bili zauzeli prije tjedan dana. Glasnogovornik je potvrdio da je UN-ov glavni vojni savjetnik, general Babacar Gaye na putu prema području Velikih jezera kako bi se "sa svim protagonistima" dogovorio o nekim vojnim mjerama koje će se uvesti nakon povlačenja pobunjenika iz Gome. Riječ je napose o uspostavi dvadesetkilometarske "neutralne zone" i raspoređivanju "međunarodnih neutralnih snaga" za stabilizaciju tog područja nakon povlačenja pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙