FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Ekstremni vremenski uvjeti pozivaju na akciju

DOHA, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ekstremni vremenski uvjeti, od otopljavanja arktičkog leda do superoluje Sandy, pokazuje da UN mora učiniti više za smanjenje ispuštaja stakleničkih plinova, rekao je u srijedu šef UN-ove agencije za klimu Michael Jarraud.

"Klima se mijenja pred našim očima", kazao je Michael Jarraud ističući rekordno nisko skupljanje leda koje pluta po Arktičkom oceanu u rujnu kao i druge ekstremne vremenske prilike.

Prvih deset mjeseci ove godine bili su 9. najtopliji mjeseci otkad se od sredine 19. stoljeća prate globalne temperature, iako je prve mjesece u godini hladila struja iz Pacifika, stoji u izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

U izvješću se spominju obilne poplave, suše i toplinski udari, što bi, nadaju se u UN-u, moglo na konkretniju akciju potaknuti 200 zemalja koje su se krajem studenoga okupitle na skupu u Kataru.

"Poruka za tu konferenciju je vrlo jasna. Vlade moraju požuriti i ići u korak s vremenom", rekla je Christina Figueres, direktorica UN-ova tajništva za klimatske promjene.

Superoluja Sandy, koja je prohujala Karibima i pogodila američku istočnu obalu, pokazala je da SAD "nisu imune na posljedice globalnih promjena i da bi trebale nešto poduzeti", dodala je.

"Svjedoci smo teških klimatskih i vremenskih neprilika diljem svijeta i svi počinju shvaćati da ćemo se upravo toga nagledati u budućnosti ako nešto odmah ne poduzmu", istaknula je Figueres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙