FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bujar Nishani: Dan neovisnosti praznik je svih Albanaca

TIRANA, 28. studenog 2012. (Hina/AFP) - Albanski predsjednik Bujar Nishani predvodio je u srijedu svečano podizanje albanske zastave u južnome gradu Vlori kao što je bilo učinjeno prije stotinu godina kada je zemlja proglasila neovisnost od Otomanskog carstva.

"28. studenoga praznik je za sve Albance gdje god bili jer to je dan neovisnosti, dan koji obilježava žrtve i snove za bolju budućnost", rekao je Nishani pred desecima tisuća okupljenih građana.

Nacionalni praznik nakratko je ujedinio u Vlori predstavnike desnice i ljevice, premijera Salija Berishu i oporbu koju je predvodio socijalist Edi Rama. Dvije su strane duboko podijeljene od zadnjih parlamentarnih izbora, opterećenih oporbenim optužbama o izbornim nepravilnostima.

U srijedu se u Tirani treba održati svečanost na kojoj se očekuje više od 100.000 ljudi.

Proslava neovisnosti albanske države održava se i u susjednim zemljama. U Makedoniji Albanci čine 25 posto stanovništva, a na Kosovu su proglasili vlastitu državu 2008., i time postali neovisni od Srbije.

Premijeri Albanije i Kosova, Sali Berisha i Hashim Thaci u nedjelju su na proslavi u Skopju obećali da će svi Albanci biti "ujedinjeni u granicama Europske unije" .

Time su odbacili zabrinutost nekih susjednih zemalja da Albanci ne odustaju od sna o Velikoj Albaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙